Putkaan kuolee toistakymmentä vuosittain

Sekavan oloinen nuori mies haastaa riitaa ravintolassa. Paikalle hälytetty poliisipartio arvioi, että hän saattaa olla vaaraksi muille. Vanha tuttu lähtee poliisiautossa asemalle.

Partion pyynnöstä ensihoidon ammattilainen tarkastaa miehen kunnon. Hän ei vaikuta tarvitsevan välitöntä hoitoa. Kroonisia sairauksia ei ole - ilmeisen päihdeongelman lisäksi.

Yöksi mies joutuu putkaan, josta hänet löydetään aamulla kuolleena. Kuolinsyyksi paljastuu myrkytys, toisin sanoen tappava annos yhtä tai useampaa huumaavaa ainetta.

Tapaus on keksitty, mutta vastaa tyypillistä putkakuolemaa. Tänä vuonna putkiin oli kesäkuun loppuun mennessä kuollut seitsemän ihmistä. Kuuden viime vuoden tahti on pysynyt suunnilleen samana. Kaikki putkakuolemat tilastoidaan ja arvioidaan tutkinnan jälkeen poliisiammattikorkeakoulussa Tampereella.

Tavallisimmin putkaan kuolee alkoholi- tai huumeongelmista kärsivä henkilö, joka voi viettää poliisin hoteissa toistasataa yötä vuodessa. Yleisin kuolinsyy on myrkytys. Sen jälkeen tulevat pään seudun vammat ja kolmantena sairaudet, kuten sydänvaivat, diabetes ja epilepsia.