Oikeus hylkäsi syytteen: Putkakuolema oli "vähäinen laiminlyönti"

Kuopion poliisilaitoksen vartija ei saa rangaistusta virkavelvollisuuden rikkomisesta, vaikka humalainen mies kuoli poliisiputkaan vartijan työvuoron aikana.

Pohjois-Savon käräjäoikeus katsoi maanantaina antamassaan ratkaisussa, että vartija laiminlöi päihtyneiden säilöönoton riittävän valvonnan, mutta rikkomus oli niin vähäinen, ettei vartija syyllistynyt rikokseen.

Tapaus sattui kolme vuotta sitten. Humalainen mies tuotiin Nilsiästä Kuopion poliisiputkaan alkuillasta.

Valvontakameroiden mukaan mies liikkui viimeisen kerran kello 18.42. Vartija löysi miehen kuolleena putkasta seuraavana aamuna.

Vartijan mukaan hänellä oli erittäin kiireinen työvuoro. Hänen valvottavanaan oli yhteensä 20 henkilöä.

Vartija seurasi päihtyneiden tilaa valvontakameroista. Hän kertoi uskoneensa vilpittömästi, että putkaan tuotu nilsiäläismies nukkui.

Myös käräjäoikeuden mukaan oli selvää, että vartijan työtehtävien moninaisuus heikensi hänen mahdollisuuttaan tehdä oikeanlaisia havaintoja säilöön otetuista. Oikeuden mukaan vartijan menettely ei ollut tarkoituksellista tai tietoista.

Lisäksi vartija oli nähnyt vasta tapauksen jälkeen voimassa olevan järjestyssäännön, jossa edellytettiin päihtyneiden tilan tarkistamista tunnin välein.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Humalainen kuoli putkaan – vartijalle syyte