Putosiko kännykkä veteen? Näillä keinoilla saat siitä ehkä vielä toimivan kapistuksen

Matkapuhelinyhtiö Elisan mukaan kännykät kokevat kovia etenkin kesällä, sillä vesivahingot jopa yli kolminkertaistuvat kesäaikaan. Elisa listaa älykännyköiden ja muun pienelektroniikan suurimmiksi vihollisiksi rantaleikit, veneilyn, sateen ja virvoitusjuomat.

Jos puhelin putoaa järveen tai vaikkapa pönttöön, kuivattamista kannattaa kokeilla itse. Elisa on listannut keinot, miten puhelinta kannattaa yrittää pelastaa itse:

1. Poimi puhelin vedestä välittömästi: rohkeasti uimaan tai käsi pönttöön.

2. Kytke puhelimesta virta pois. Puhelinta ei saa kytkeä takaisin päälle tai käyttää tai ladata välittömästi kastumisen jälkeen, sillä sähkö ja vesi ovat huono yhdistelmä.

3. Jos puhelin on pudonnut meriveteen tai päälle on kaatunut makeaa nestettä, puhelin kannattaa huuhtaista hanaveden alla ennen kuivatusta. Meriveden suola kiihdyttää korroosiota, mikä tekee puhelimen nopeasti toimintakelvottomaksi.

4. Kuivaa puhelin heti esimerkiksi rätillä, kun olet pelastanut sen vedestä. Hiustenkuivaajaa voi käyttää harkiten, mutta ilmaa ei tule puhaltaa esimerkiksi kaiutinkoloista sisään.

5. Avaa puhelimen kaikki luukut ja poista sim-kortti, muistikortti ja akku. Jos puhelin hajoaa, saat ainakin pelastettua sim- tai muistikortin sisällön.

6. Pintakuivauksen jälkeen laita puhelin ilmatiiviiseen pussiin ja täytä pussi pikariisillä tai tavallisella riisillä. Pussin pitää olla ilmatiivis, jotta riisi ei ime kosteutta ilmasta. Kääri puhelin talouspaperiin ennen sen laittamista pussiin, jotta riisi ei tuki puhelimen kuuloke- eikä latausreikiä.

7. Anna puhelimen kuivua vähintään kaksi vuorokautta. Puhelinta ei pidä edes kokeilumielessä kytkeä päälle ennen kuin se on kuivanut tarpeeksi.

8. Kuivatuksen jälkeen avaa kännykkä. Vaikka kaikki näyttää aluksi toimivan normaalisti, voi ongelmia silti ilmaantua: kaiutin tai mikrofoni voi hajota. Esimerkiksi videokuvaukseen käytettävä mikrofoni voi olla rikki. Merkkinä tästä on se, ettei ääni tallennu videoihin.

9. Jos puhelin ei käynnisty kuivatuksen jälkeen tai edellä mainitun kaltaisia vikaoireita ilmenee, vie puhelin huoltoon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Mediat: Helvetin enkeleiden johtohahmo vangittiin törkeästä huumausainerikoksesta epäiltynä

Hunajasato uhkaa jäädä pieneksi – mehiläiset ovat parveilleet tavallista enemmän

Kesällä Mikkeli on yksi Suomen vilkkaimmista traumapäivystyksistä – Yhteistyötä tehdään joka suuntaan

Ihosyöpäluomet ovat usein "melko mitättömän näköisiä” – julkkisten syövät ovat herätelleet suomalaisia luomitarkastuksiin

Kansalaisaloite mielenterveyspalveluiden terapiatakuusta keräsi 50  000 nimeä – etenee eduskuntaan

Säässä on tapahtumassa iso muutos, joka hellii loppukesän lomailijoita

Samppanjaa juova japanilaisturisti vilkuttaa Spaceship-rakettinsa ikkunasta Kuun kiertoradalla – näin visioi tutkija Jari Mäkinen

Viinipullo vetoa siitä, kuka menee Marsiin – suomalaiset avaruusgurut Esko Valtaoja ja Jari Mäkinen odottavat vuoteen 2030, kuinka vedon käy

Apollo 11:n tietokone vastaa nykyaikaista leivänpaahdinta – Tällaisia asioita on parhaillaan meneillään avaruuden saralla

Kuukävely jätti unohtumattomat muistot: "Tuntui mielenkiintoiselta miettiä, että Kuussa todella on joku"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.