Pyörällä suoraan rekan eteen – henki säilyi täpärästi

Näin pahaa läheltä piti -tilannetta en ole nähnyt koskaan, kertoo kuopiolainen Sanna Moilanen kolmen pojan ja rekan kohtaamisesta loppuviikolla Kuopion Saaristokaupungissa.

Moilanen ajoi poikansa kanssa iltapäivällä kahden maissa autollaan pitkin Lehtoniementietä kohti Kuopion keskustaa. Aurinkorinteen koululaisilta oli koulupäivä juuri päättynyt. Koululaisia kulki jalan ja polkupyörin pitkin kevyen liikenteen väylää koteihinsa.

Moilanen pysäytti autonsa suojatien eteen Aurinkopuiston kohdalla, jotta koululaiset pääsevät ylittämään tien.

– Kohta kaksi poikaa tuli polkupyörillä suojatielle täysin sivuilleen vilkuilematta ja ylitti tien.

– Samaan joukkoon kuulunut kolmas poika oli jäänyt hieman jälkeen ja tuli kovalla vauhdilla suojatielle täysin sivuilleen katsomatta. Samaan aikaan vastakkaisesta suunnasta tuli täysperävaunullinen rekka, jota poika ei huomannut.

– Rekka ei hiljentänyt lainkaan vauhtia. Poika ennätti juuri ja juuri alta pois. Pelkäsin, että ilmavirta tempaisee pojan mukaansa. Niin lähellä kohtaaminen oli, Moilanen kauhistelee.

– Poika jatkoi vain matkaansa.

Moilanen kertoo tavoittaneensa hetken kuluttua pyöräilevät pojat.

– Jututin poikia ja kerroin täpärästä tilanteesta. Viimeisenä pyöräillyt poika oli säikähtäneen oloinen tajutessaan tilanteen vaarallisuuden.

Paljon autoileva Moilanen sanoo törmäävänsä lähes päivittäin läheltä piti -tilanteisiin Saaristokaupungissa ja Petosella. Yksi vaarallinen paikka on hänen mielestään niin sanottu Lidlin risteys Petosentien ja Blominkadun risteyksessä.

– Saaristokaupungissa on paljon raskasta työmaaliikennettä. Tuntuu, että kuljettajat eivät juuri hiljennä vauhtiaan suojateiden läheisyydessä. Kiire on kova ja kännykkään puhutaan ajon aikana.

Moilanen ei halua kuitenkaan syyllistää autoilijoita.

– Lapsillekin on syytä muistuttaa, että suojatie ei ole todellakaan turvallisin paikka. Pitää muistaa katsoa sivuilleen.

Moilanen ei ole yksin huolineen. Facebookin Saaristokaupunki-ryhmässä monet vanhemmat ovat ilmaisseet huolensa lapsista liikenteessä.

– Yhden lapsen menettäneenä minua itseäni kouraisevat nämä läheltä piti -tilanteet. En soisi kenenkään kokevan lapsen menetystä, neljän lapsen äiti Moilanen toivoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.