Pyörätelineet lumen vallassa – "Homma ei ole meillä hyvin hanskassa"

Kuopion keskustassa pyöräillyt henkilö lähestyi Savon Sanomia ihmetellen, miten monissa paikoissa pyörätelineiden päälle on aurattu lunta.

Lumi peitti pyörätelineet ainakin Sokoksen takana Ajurinkadulla, Vihtorin eli Anttilan seinustalla Käsityökadulla ja kuntokeskus Fressin seinustalla Puusepänkadulla. Myös Kirjastokadun pyörätelineet ovat lumen peitossa.

Lunta oli paikoin niin paljon, että pyöriä oli mahdotonta saada telineisiin – tai telineeseen jätettyä pyörää lumikasan alta pois.

Se, kenelle pyörätelineiden puhdistaminen kuuluu, onkin vaikeampi selvitettävä. Kiinteistön omistajilla ja kaupungin kunnossapidolla on varsin eriävät käsitykset siitä, kenen vastuulla pyörätelineiden talvikunnossapito on.

 

Kaupungin vai kiinteistön omistajan vastuulla?

Mestarin kunnossapitoyksikön ylläpitopäällikkö Saku Kekäläinen kertoo, että heidän vastuullaan on keskustassa vain kävelykadulla olevat pyörätelineet. Esimerkiksi jutun alussa mainittujen pyörätelineiden puhdistaminen kuuluu siis Kekäläisen mukaan kiinteistön omistajille.

Vihtorin kiinteistön omistavan Citycon Oyj:n kaupallinen johtaja Mari Laaksonen puolestaan väittää, että Käsityö- ja Kirjastokatujen telineet ovat kaupungin tontilla ja omistamia, ja näin ollen myös kaupungin vastuulla.

– Meidän tontti päättyy aivan seinän viereen. Viime viikolla olimme yhteydessä kaupungin kunnossapitoon ja vaadimme lumien poistoa. Meidän tahtotila on, että pyörätelineille on esteetön kulku ympäri vuoden, Laaksonen sanoo.

Samaa sanoo Sokoksen tavaratalonjohtaja Pia Virtanen. Pyörätelineet ovat kaupungille kuuluvalla katualueella, jonka päälle kaupunki on aurannut lumet. Virtanen kertoo tehneensä alkuviikosta tilauksen lumien siirrosta.

– Pyörätelineet eivät ole Sokoksen omaisuutta. Me pidämme kyllä huolen omista alueistamme, Virtanen sanoo.

 

Tilanteen parantaminen vaatii asennemuutosta

Lopullista totuutta pyörätelineiden talvikunnossapidosta ei pysty kertomaan edes Kuopion kaupungininsinööri Ismo Heikkinen.

– Ihan varma en ole, kenelle mikäkin pyöräteline kuuluu, kun siellä on sekä kiinteistöjen että kaupungin hommaamia pyörätelineitä. Homma ei ole meillä hyvin hanskassa, Heikkinen myöntää.

Pyörätelineiden talvikunnossapidon huono tilanne johtuu Heikkisen mukaan vuosikymmenien aikana opitusta tavasta tehdä asioita. Talvipyöräilyn suosio ja arvostus on kasvanut vasta viime vuosina, eikä pyöräilijöiden parkkipaikkoja ole totuttu huomioimaan auraustöitä tehdessä.

– Tilanteen paraneminen vaatii joitain vuosia ja asennemuutosta. Ehkä palaute osaltaan auttaa kulttuurin muuttumisessa.

Pyörätelineet ovat kaupungin kehityslistalla, mutta Heikkinen ei osaa arvioida, milloin resurssit riittävät ideoiden toteutukseen.

– Pienin askelin mennään eteenpäin. Hyvä askel olisi, jos ensi talvelle saataisiin enemmän pyörätelineitä kuntoon.

 

Palaveri Mestarin kanssa ensi viikolla

Jos palataan Käsityökadun ja Ajurinkadun pyörätelineiden kunnossapitoon, kenelle ne Ismo Heikkinen kuuluvat?

– Sen minä tiedän, että Käsityökadun pyöräteline on kaupungin ylläpitämä, mutta Mestarilta ei ole tilattu niiden puhdistamista. Ilmakuvasta näyttää, että Ajurinkadulla kiinteistön ja kaupungin raja menee telineessä etupyörän kohdalla.

– Talvikunnossapito on yhteispeliä, jossa kiinteistön omistaja ja kaupunki hoitavat omat osuutensa. Mutta eihän siinä ole järkeä, että lumi aurataan telineiden päälle.