Pyhärannassa evakuoitu yli 50 ihmistä maastopalon tieltä – paloalue pysynyt sadassa hehtaarissa

Pyhärannassa poliisi oli torstai-iltaan mennessä evakuoinut maastopalon paloalueelta ja sen läheisyydestä yli 50 ihmistä.

Keskiviikkona syttyneen palon alta evakuoitiin jo tuolloin noin 20 asuinrakennusta, mutta palo saatiin rajattua yön aikana. Pelastuslaitos on silti varautunut lisäevakuointeihin.

– Palo ei ole vieläkään sillä tavalla hallinnassa kuin haluaisin, sanoi torstai-iltana pelastuslaitoksen päivystävä päällikkö Juha Virto.

Sammutustyöt jatkuvat edelleen, mahdollisesti viikonloppuun saakka. Palopaikka on Pyhärannan keskustasta muutaman kilometrin pohjoiseen Santtion kylän läheisyydessä.

Apua maastopalon sammuttamiseen on pyydetty Länsi-Uudeltamaalta, Pirkanmaalta, Satakunnasta ja Kanta-Hämeestä. Sammutustöissä torstaina aamupäivällä oli pelkästään palomiehiä noin 150.

Paloa sammutetaan myös helikoptereilla. Palomiesten lisäksi paikalla on ollut poliiseja, vapaaehtoisia ja Puolustusvoimien henkilöstöä.

Maastopalo kytee ja palaa liekillä metsäisellä ja kallioisella, arviolta vähän vajaan 100 hehtaarin alueella.

– Osa väestä on ollut yli vuorokauden sammutustöissä ja väsymystä on varsin paljon ja kalusto on kovilla. Tämäntyyppisissä paloissa leviämismahdollisuus on aina olemassa, Virto sanoi.

Tiedossa ei ole, että palossa olisi tuhoutunut asuinrakennuksia. Pelastustoimi, poliisi ja kunta tiedottavat, kun alueelle on turvallista palata.

 

"Kova trafiikki käy meidän pienillä kujilla"

 

Vapaapalokunta ja kyläläiset järjestivät jo keskiviikkona Santtion kylään kylätalo Mainingille palomiehille ruokailua palopaikan lähelle. Santtioseuran puheenjohtaja Hannu Raunela kertoi torstaina kylätalolta, että sielläkin savu haisee vähän, mutta liekkejä ei sentään näy.

– Miehiä on metsässä runsaasti ja heille käydään viemässä ruokaa ja juomaa, Raunela sanoo.

Aiemmin sammuttajat kävivät kylätalolla syömässä, mutta nyt vapaapalokuntalaiset vievät tarvikkeet metsään.

– Nyt sammuttajat ovat koko ajan paikalla siellä, eivätkä poissa.

Kylätalolla on varauduttu huoltamaan pelastushenkilökuntaa niin pitkään kuin tarve vaatii, Raunela sanoo.

Sammutusvettä käydään pumppaamassa kylätalon venerannasta ja kuljetetaan metsään sammutustöihin.

– Kova trafiikki käy meidän pienillä kujilla, Raunela toteaa.

Palon syttymissyystä ei ole vielä tietoa. Palon sammuttaminen kestää kauan, koska kytöpesäkkeitä on paljon ja niiden sammuttaminen esimerkiksi kallionkoloista vie aikaa.

Varsinais-Suomessa, kuten lähes koko maassa, on voimassa metsäpalovaroitus.

 

Terveyskeskuksessa tarjolla keskusteluapua

 

Savun haju on kantautunut kilometrien päähän Rohdaisiin kunnanvirastolle asti, kertoi Pyhärannan vt. kunnanjohtaja Katja Törrönen. Pelastuslaitoksen mukaan savusta ei kuitenkaan ole muuta haittaa lähialueen asukkaille. Rantatie eli paikallistie 1960 on suljettu.

Suurin osa evakuoiduista on päässyt sukulaisten ja ystävien luokse, kertoo Törrönen. Muutama ikääntynyt evakuoitu kuljetettiin paikalliseen hoivakotiin, ja muutama pariskunta yöpyi kunnalle kuuluvassa talossa.

– Se tuli osoitettua, että avuntarjouksia tuli todella paljon erilaisista järjestöistä, ja yksityiset olivat valmiita majoittamaan ihmisiä.