Yliluutnantti myi Puolustusvoimien räjähteitä Tor-verkossa: "Se on sotilasräjähde, joka on tehty aiheuttamaan tuhoa"

Käräjäoikeus tuomitsi torstaina puolentoista vuoden ehdolliseen vankeuteen yliluutnantin, joka vei Puolustusvoimilta räjähteitä ja myi niitä verkossa.

Yliluutnantti anasti reilut 13,5 kiloa TNT-räjähdettä ja muun muassa rynnäkkökiväärin ja pistoolin patruunoita. Hän myi osan näistä anonyymissa Tor-verkossa nimimerkillä Maljakko.

– Minulla ei ole täyttä varmuutta siitä, onko kaikki saatu takaisin, eikä edes siitä, mitä kaikkea on myyty. Jotakin vaarallista voi olla vielä kateissa, syyttäjä Mikko Larkia sanoi.

Oikeus huomioi rangaistusta korottavana tekijänä patruunoiden ja TNT-sotilasräjähteen vaarallisuuden.

Syyttäjä tiukkasi mieheltä, eikö räjähteistä ja patruunoista pidetty lukua.

– Jos tilaatte varastolta 1 000 patruunaa ja käytätte 500 ja sanotte, että kaikki käytettiin, eikö kukaan kyseenalaista tätä, Larkia kysyi.

39-vuotias yliluutnantti vastasi yhdellä sanalla: "Ei."

Mies toimi Helsingissä Merisotakoulun koulutusupseerina ja hänellä oli oikeus saada koulutusta varten haltuunsa räjähteitä sekä patruunoita. Hän kertoi, että ammunnoissa kuluvaa materiaalia ei pysty laskemaan kukaan.

– Pyydät x-määrän tavaraa ja palautat x-määrän tavaraa. Kuluu, mitä kuluu ja jotain jää väkisinkin yli. Ei sitä kukaan valvo tai kyttää, mies sanoi.

 

"Pidämme tarvikkeistamme huolta"

 

Merisotakoulun johtaja kommodori Tuomas Tiilikainen kertoo STT:lle, että Merisotakoulussa seurataan patruunankulutusta ja halutaan pysyä selvillä siitä, kuka materiaalia käyttää.

– Minun ei ole varmaan tarkoituksenmukaista ruveta kommentoimaan syytetyn lausuntoja. Kyllä me meidän A-tarvikkeistamme pidämme huolta.

Hän kertoo, että käytäntöä on tarkennettu vaaralliseksi luokitelluissa esineissä ja kohteissa.

– Olemme tutkineet meidän menettelytapamme ja tarkentaneet niitä käytäntöjä, mitä meillä on. En tähän pysty sanomaan enempää, että miten olemme niitä tarkentaneet, koska sitä voisi joku toinen käyttää hyväksi.

 

Riittäisi merkittävään tuhoon

 

Oikeudessa kuultiin asiantuntijatodistajana Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen järjestelmäkeskuksessa työskentelevää järjestelmäinsinööriä. Hänen mukaansa jo viisi, kuusi kiloa TNT:tä riittää tekemään merkittävää tuhoa, jos se räjäytettäisiin esimerkiksi metrossa.

– Se juna on sitten siinä. Se on sotilasräjähde, joka on tehty aiheuttamaan tuhoa.

Yliluutnantti tuomittiin törkeästä kavalluksesta, törkeästä palvelusrikoksesta, räjähderikoksesta ja törkeästä ampuma-aserikoksesta. Hän kertoi STT:lle, että hänen motiivinsa tekoon oli taloudellinen, mutta ei halunnut avata syitään enempää.

Puolustusasianajaja Olli Piipponen totesi oikeusistunnon jälkeen, että puolustus tyytyy tuomioon, eikä tuomittu aio valittaa hovioikeuteen.

Uusimmat

Kotimaa

Paikallispolitiikan kultapoika ja keskustasäätiöiden vakiokasvo

Perttu Nousiainen Viron tv:ssä: Ihmiset tekevät myös virhearviointeja"

Suomi aloittaa puheenjohtajuuden Euroopan yhteistyöjärjestössä – esillä kysymys Venäjän jäsenyydestä järjestössä

Hyväntekijän viittaa kantanut lelusalakuljettaja on tänään tuomiolla muun muassa talousrikoksista

Lähes neljän vuoden takaisesta Tesoman henkirikoksesta annetaan tänään tuomio – epäilty ilmoittautui poliisille keväällä

Kittilä-käräjillä kuullaan irtisanotun kunnanjohtajan miestä ja hissiyhtiön hallituksen ex-puheenjohtajaa

Helsingin Sanomat alkaa julkaista ilmaisjakelulehtiä pääkaupunkiseudulla – Keskisuomalaisen Kangaskorpi: "Toivotamme kilpailijan tervetulleeksi"

Vapaavuori väläyttää Helsingin irtautumista Kuntaliitosta – pitää mahdollisena suurten kaupunkien yhteistyötä

Puolustusvoimien historian korkea-arvoisin naisupseeri Inka Niskanen Karjalan lennostoon hävittäjälaivueen komentajaksi

Poliisi epäilee, että 13 vuotta sitten kadonneen miehen ruumis piilotettiin autiotalon maakellariin – syyttäjän mukaan mies kuristettiin henkilöautossa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.