Räsänen haluaa pelastaa terveyskeskukset konkurssilta

Kunnalliset terveyskeskukset alkavat olla lähes selvitystilassa ja niille tarvitaan pikaisesti pelastustoimia, katsoo kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen. Räsänen vaati puolueen kuntavaalistartissa lauantaina 400 miljoonan euron pelastuspakettia terveyspalveluihin.

Raha löytyisi pienentämällä suunniteltuja kahden miljardin euron veronkevennyksiä.

Kuntavaaleissa ei valtion talouspolitiikkaa määritellä. Räsänen uskoi silti, että vakuuttava äänivyöry kristillisdemokraateille pakottaisi hallituspuolueet toteuttamaan vaalilupauksia paremmista palveluista, jotka viime eduskuntavaalien jälkeen nopeasti unohdettiin.

Kristillisdemokraatit haluaisivat myös lain vanhustenhoidosta, jossa säädettäisiin palvelujen tasosta ja henkilöstön määrästä. Kun laitosvanhuksista joka kolmas kärsii aliravitsemuksesta, olisi Räsäsen mielestä syytä taata kunnon hoito lain avulla.

- Sitten olisi mahdollisuus vaikka sakoilla uhata niitä kuntia ja sairaanhoitopiirejä, jotka eivät suoriudu velvoitteistaan, Räsänen visioi.

Räsänen myönsi panneensa merkille, että SDP on muotoillut omat terveystavoitteensa lähes samoin sanoin kuin hänen puolueensa.

- Siellä on ehkä vähän otettu mallia meidän sanakäänteistä. Mutta se on ihan hyvä, mitä suuremmalla voimalla asioita viedään eteenpäin, sen parempi, Räsänen vakuutti.

Kuudenneksi suurin

Kristillisdemokraattien tavoitteena on noin 2 000 ehdokasta, viiden prosentin kannatus ja 500 kunnanvaltuutettua. Nykyisin kristillisdemokraateilla on valtuustoissa hieman alle 400 edustajaa. Sen myötä kristillisdemokraatit ovat kuntapuolueista kuudes, selvästi edellä etelän kaupunkeihin keskittyneitä vihreitä.

Puoluesihteeri Sari Essayah ei osannut sanoa, kuinka monta vielä puuttuu, kun aikaa ehdokasasetteluun oli jäljellä noin kymmenen päivää. Joillakin suunnilla ehdokkaita kertyy hyvää vauhtia, mutta Lappi, Pohjois-Pohjanmaa ja Kainuu ovat seutuja, joilla läpimurtoa ei ole saatu, hän myönsi.