Rästissä ennätyksellisen vähän elatusmaksuja - Laiminlyönti näkyy pahimmillaan "suoraan sapuskassa"

Perinnässä olevan elatusavun määrä on ensimmäistä kertaa laskenut alle 200 miljoonan euron. Vuoden 2017 lopussa perinnässä oli noin 194 miljoonaa euroa elatusapumaksuja.

Kela on vastannut elatustuesta vuodesta 2009 lähtien, jolloin perinnässä oli vielä noin 237 miljoonan euron edestä elatusapua. Elatusmaksuja maksetaan nyt aiempaa tunnollisemmin monesta syystä.

– Tulkitsisin niin, että uutta velkaa syntyy nyt vähemmän kuin aiemmin. Ehkä taloudellinen tilanne on kohentunut, Kelan suunnittelija Siru Keskinen pohtii.

Kelasta haetaan elatustukea vähemmän kuin aiemmin, myös tuen saajien määrä on laskenut. Elatustukea voi hakea Kelasta, jos elatusvelvollinen ei ole maksanut elatusapua ajallaan.

Elatusapuriidat ovat vähentyneet

Yhden vanhemman perheiden liiton puheenjohtaja Susanna Kavonius uskoo, että elatusavusta riidellään entistä harvemmin, mikä vaikuttaa myös halukkuuteen maksaa elatusapu ajallaan.

– Ennen oli ehkä enemmän näitä ihmisiä, jotka halusivat maksaa elatusavun perinnän kautta, koska eivät periaatteesta halunneet maksaa suoraan ex-puolisolle.

Lisäksi vuodesta 2012 lähtien maksamattomat elatusmaksut ovat johtaneet entistä herkemmin maksuhäiriömerkintään.

Riitoja on vähentänyt Kavoniuksen mukaan myös joitakin vuosia sitten käyttöön otettu elatusapulaskuri, jonka avulla pystytään laskemaan vanhempien tulojen ja menojen perusteella, mikä on kohtuullinen elatusavun summa.

– Meidän liittoon ollaan nykyään huomattavasti vähemmän yhteydessä näistä asioista, koska ihmiset kokevat järjestelmän selkeämmäksi ja oikeudenmukaisemmaksi. Perusteet elatusavun suuruuteen ovat kaikille samat, eivätkä ihmiset koe, että lukuja heitellään hatusta.

Kun elatusvelvollinen jättää maksut maksamatta, saattaa pienituloinen yksinhuoltaja joutua ahtaalle, Kavonius muistuttaa. Rahaa joutuu odottamaan ainakin kuukauden, jopa pidempäänkin.

Kela suosittelee, että elatustukea haetaan Kelalta, kun maksut ovat olleet muutaman viikon myöhässä. Sen jälkeen elatusvelvolliselle lähetetään kuulemiskirje ja annetaan kaksi viikkoa aikaa maksaa rästissä olevat maksut.

– Pahimmassa tapauksessa yksinhuoltajan talous on niin tiukoilla, että elatusavun puuttuminen näkyy suoraan sapuskassa, Kavonius sanoo.

"Kiusantekijät ovat pieni vähemmistö"

Jos elatusvelvollinen ei hoida maksujaan, auttaa Kela lähivanhempaa maksamalla elatustukea. Jos elatusvelvollinen ei hoida rästejään eikä tee maksusuunnitelmaa niiden maksamisesta, etenevät elatusapuvelat kahdessa kuukaudessa ulosottoon. Viime vuoden lopussa perintään menneistä maksuista lähes 55 miljoonaa euroa oli edennyt ulosottoon saakka.

Elatusavun maksamista saatetaan viivyttää myös tahallaan.

– Tiedän tapauksia, joissa elatusapu maksetaan kiusallaan joka kuukausi muutaman viikon myöhässä. Sille ei oikein voida tehdä mitään, koska raha kuitenkin lopulta tulee tilille, vaikkakin myöhässä. Se on ihan tahallista kiusantekoa. Kenen tahansa olisi vaikea suunnitella menojaan, jos palkkakin tulisi aina miten sattuu, Kavonius sanoo.

Kavonius muistuttaa, että suurin osa elatusvelvollisista hoitaa osansa moitteettomasti.

– Haluan ajatella, ettei kiusantekijät ovat pieni vähemmistö.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Hallitus aikoo korottaa kaivostoiminnan haittoja korvaavia vakuusmaksuja, sanoo elinkeinoministeri Kulmuni

THL: Erot lapsiperheiden kokemassa hyvinvoinnissa yllättävän systemaattisia

Suomalaiset ottivat 25 vuotta sitten kantaa EU-jäsenyyteen –  56,9 prosenttia äänesti "kyllä"

Eurooppaministerit eivät saavuttaneet yksimielisyyttä EU:n laajentumisesta Länsi-Balkanille

Naisasialiitto Unionilta anteeksipyyntö Tulva-lehden seksinumeron vuoksi

Keskiviikkona sataa maan etelä- ja keskiosissa, loppuviikko Suomessa pääosin poutainen

Teuvan kirkko suojellaan – alttaritaulu Tove Janssonin käsialaa

Helsinkiläinen opiskelijaravintola Unicafe luopuu naudanlihan käytöstä

Uutissuomalainen: Vain viisi hyvätuloista on pyytänyt verotietojensa sähköisen luovuttamisen estämistä

Rinteen mukaan Britannia todella yrittää saada brexit-sopimusta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.