RKP kertoo saaneensa enemmän tukea kuin hallituspuolueet yhteensä 4 vuodessa – VTV: Ikävä tapaus paljastui

Valtiontalouden tarkastusvirasto VTV havaitsi puoluerahoituksen tarkastusraportissaan jonkin verran puutteita edellisten vuosien tavoin. Tukia oli ilmoittamatta, ja eräässä tapauksessa kirjanpito oli kadonnut.

Virasto tarkasti sille ilmoitetut puolueiden lähiyhteisöt sekä 22 piirijärjestöä lähinnä Keski-Suomesta ja kolmesta Pohjanmaan maakunnasta. Kaikki saivat tiedon tarkastuksesta etukäteen.

Lähiyhteisöistä seitsemän on kokoomuksen säätiöitä, SDP:llä niitä on kolme ja perussuomalaisilla, keskustalla sekä RKP:llä yksi. Normaalisti puoluetoimintaa saa tukea korkeintaan 30 000 eurolla vuodessa, mutta lähiyhteisöllä rajaa ei ole.

– Olemme vähän miettineet, miksi joillakin puolueilla (vasemmistoliitto, vihreät, kristillisdemokraatit) ei ole yhtään lähiyhteisöä. Yksi syy on se, että jos ei ole paljon rahaa, niin ei ole tarvetta, sanoo johtava tilintarkastaja Klaus Krokfors.

Kaikista yli 1 500 euron lahjoituksista ei ilmoitettu puoluerahoitusjärjestelmään, vaikka tuen saajien pitäisi. Esimerkkinä Krokfors mainitsee, että Snellman-Säätiö oli antanut rahaa kokoomuksen opiskelijaliitto Tuhatkunnalle ja Kokoomuksen Nuorten Liitolle.

– Tämä oli sellainen tapaus, että sitten tarkastuksen jälkeen on tehty lisää ilmoituksia 147 000 euron määrästä.

Vastaavasti esimerkiksi SDP:n ruotsinkielinen piirijärjestö täydensi ilmoituksia 52 000 eurolla tarkastuksen jälkeen.

– Olemme kehottaneet lähiyhteisöjä olemaan yhteydessä lahjoituksen saajiin, että tiedot olisivat yhtäpitävät, koska silloin se antaisi paljon luotettavamman kuvan. Velvollisuutta tähän ei kuitenkaan ole.

– Usein taustalla on ollut inhimillinen erehdys, henkilöiden vaihtuminen ja unohtaminen, Krokfors jatkaa.

Myös esimerkiksi Keski-Suomen Vasemmistolla oli ilmoituksia tekemättä. Ammattiliitto Punarinnat ja Avantisäätiö olivat antaneet pienet mutta ilmoitusvelvollisuuden ylittävät summat.

Kun SDP:n Turun työväensäätiöön oli tehty tarkastus, sen antaman tuen saajat ilmoittivat yli 38 000 euron tuet.

– Tarkastuksen jälkeen ilmoituksia tuli heti, kun keskustelua oli käyty.

Paljon pieniä summia

Jotkut olivat liikutelleet paljon pieniä summia siten, ettei VTV voinut olla varma, onko tulkinnanvaraisia sääntöjä noudatettu. SDP:n Keski-Suomen piirijärjestöllä "näyttää olevan useita pieniä rahoituskuvioita" ja saman maakunnan keskustapiirillä "näyttää olevan ehdokkaiden mainontakuvioita".

Puolueiden paikallisyhdistysten tilinpitoa VTV:llä ei ole lupaa tarkastaa. Kansallisen Kokoomuksen Kainuun Säätiön papereista ilmeni, että se oli avustanut kuutta paikallisyhdistystä, jotka eivät olleet tehneet ilmoituksia.

– Me emme voi tietää, kuinka paljon paikallisyhdistyksillä on tekemättömiä ilmoituksia.

Ikävä tapaus paljastui

Perussuomalaiset avusti puolueena omaa tukisäätiötään 28 000 eurolla kahteen otteeseen. Puoluelaki ei kiellä tätä, mutta tavallisesti puolueiden lähiyhteisöt antavat avustuksia puolueelle eikä päinvastoin, VTV:n raportissa lukee.

Perussuomalaisten talouspäällikkö Auli Kangasmäki sanoo, ettei tukisäätiöllä ole rahaa, ja sinne haluttiin vähän elämää.

– Tukisäätiö laittoi melkein saman rahan meidän opintokeskukselle, joka tukee jäseniämme.

Pirkanmaan kokoomus ilmoitti Pirkanmaan Kansallissäätiöltä käyttöönsä saamastaan edullisesta toimitilasta, kun asiasta huomautettiin. Niin ikään esimerkkinä Krokfors mainitsee, että Keski-Pohjanmaan kristillisdemokraatit sai 500 euroa kunnan yhtiön kautta puoluekokousta varten, kuten on tapana. Laki kieltää kuntia tai edes niiden yhtiöitä antamasta puolueavustuksia.

Keskustan ruotsinkieliseltä piirijärjestöltä puuttui kirjanpito kahden vuoden ajalta, eikä sen tilinpäätöksiä ollut allekirjoitettu.

– Tämä on ikävä tapaus.

RKP:n murskaava ylivoima

Viime vuonna puolueet, puolueyhdistykset ja lähiyhteisöt ilmoittivat tukia 3,2 miljoonalla, mikä on samaa tasoa kuin ennen. RKP:n kertoo saaneensa yli 1 500 euron tukia kuuden miljoonan euron edestä vuosina 2011–2015. Puolueen ylivoima on murskaava, sillä seuraavana tuleva kokoomus ilmoittaa saaneensa 3,7 miljoonaa.

SDP on ilmoittanut yli 2,2 miljoonaa, keskusta lähes 1,3 miljoonaa, vasemmistoliitto 700 000 euroa, vihreät 440 000, perussuomalaiset 370 000 ja kristillisdemokraatit 200 000 euroa. Pienestä tuesta on ilmoittanut esimerkiksi sinivalkoinen rintama.

Näin ollen RKP ilmoittaa saaneensa yli 600 000 euroa enemmän ilmoitusvelvollisuuden ylittävää tukea kuin hallituspuolueet kokoomus, keskusta ja perussuomalaiset yhteensä neljässä vuodessa.

– Siellä on hyvin varakas säätiörahasto taustalla. Omaisuusmassasta voidaan lahjoittaa miljoonia euroja näköjään, Krokfors kommentoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

STT aloitti Yle Uutisten kommenttiosioiden moderoinnin  –  HS ja IS moderointiasiakkaiksi jo aiemmin

Työsuhdeautoista ja -matkalipuista linjaukset huhtikuussa – Bensiinin verotus tehokkain ohjauskeino päästöjen vähentämiseksi

Pohjanmaa saa aamulla muutaman lumisentin, illalla myrskyää laajasti

Lauha ja lumeton talvi altistaa metsät myrskytuhoille – puut kaatuvat herkemmin, kun maa ei ole jäässä

Taksikyytien hinnat nousseet taksiuudistuksen jälkeen – Hintojen nousu ei yllättänyt kuopiolaista taksiyrittäjää

Ensin reilusti lämpöasteita Oulun seudulle saakka, keskiviikkona pakastaa hieman – lunta ei ole edelleenkään luvassa etelään

Ilkka: iisalmelaistaustainen Riikka Pirkkalainen hakee jatkokautta keskustan puoluesihteerinä

Nopeita liikenneyhteyksiä, digipalveluja, työperäistä maahanmuuttoa ja yritysten tukemista – Näin asiantuntijat pitäisivät maakunnat elinvoimaisina

Ruokavirasto: Raakasuklaan nimeä ei pidä käyttää suklaata myytäessä

Lentojen viivästymisvalitukset yhä kärjessä Kuluttajariitalautakunnassa – pysäköintiin liittyvät valitukset kasvussa uusien sovellusten vuoksi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.