Korkein oikeus: Raiskannut poliisi ei tehnyt virkarikosta

Korkeimman oikeuden (KKO) mielestä 16-vuotiaan tytön raiskannut poliisimies ei syyllistynyt virka-aseman väärinkäyttämiseen, vaikka hän aikaisemmin kertoi tytölle olevansa poliisi ja esitti tälle virkamerkkinsä.

Tapaus sattui Helsingissä syksyllä 2006. Järjestyspoliisina työskennellyt viisikymppinen mies tapasi tytön vapaa-ajallaan yöllä kadulla. Tyttö kertoi olevansa karkuteillä ja vailla yösijaa.

Konstaapeli kertoi olevansa poliisi ja näytti tytölle virkamerkkinsä. Kaksikko lähti poliisin asunnolle, missä mies tarjosi tytölle olutta ja tytön sammuttua raiskasi tämän kahdesti.

Teon jälkeen mies otti tytöstä kännykkäkameralla kuvia ja tallensi kuvat tietokoneelleen.

Helsingin käräjäoikeus totesi miehen syyllistyneen raiskaukseen ja sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan kuvan levittämiseen. Sen sijaan käräjäoikeuden mukaan mies ei syyllistynyt virka-aseman väärinkäyttämiseen.

Käräjäoikeus tuomitsi miehen kahdeksi vuodeksi ehdolliseen vankeuteen.

Helsingin hovioikeus sen sijaan katsoi, että kyseessä oli myös virkarikos. Hovioikeus korotti rangaistuksen 2,5 vuodeksi ehdotonta vankeutta.

KKO muutti torstaina antamassaan ratkaisussa jälleen tuomiota. KKO:n mielestä poliisi ei tilanteessa syyllistynyt virkarikokseen.

KKO:n mukaan pelkästään se, että poliisi esittää vapaa-aikanaan virkamerkin, ei merkitse, että hän toimii virkatehtävässä. Se, että virkamerkin näyttäminen sai tytön luottamaan mieheen johtui oikeuden mukaan poliisin ammattikuntaan yleisesti tunnetusta luottamuksesta.

KKO tuomitsi poliisin käräjäoikeuden tapaan raiskauksesta ja sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan kuvan levittämisestä. KKO:n mukaan oikeudenmukainen rangaistus on kaksi vuotta ja kolme kuukautta ehdotonta vankeutta.