Rajavartijat paljastivat passiväärennökset – irakilaismiehet halusivat Suomesta Australiaan

Irakilaiset veljekset teettivät ja ostivat väärennetyt Kreikan passit matkustaakseen Helsingistä Australiaan. Toinen miehistä oli saanut jo lainvoimaisen kielteisen turvapaikkapäätöksen Suomesta ja toisella oli vielä valitusprosessi kielteisestä päätöksestä kesken Suomessa.

25- ja 22-vuotiaat miehet kävivät parturissa, otattivat passikuvat ja lähettivät ne kännykkäviesteillä Australian kansalaisuuden jo saaneelle 27-vuotiaalle välittäjälle, joka teetti miehille kreikkalaiset passiväärennökset.

25-vuotias mies ja välittäjä olivat aktiivisesti toisiinsa yhteydessä Whatsapp-viestein ja välittäjä neuvoi heitä jo opettelemaan Australian aluejakoa ja englanninkielisiä sanoja. Yhteydenpito alkoi tämän vuoden tammikuussa.

Isoveli lähetti tiedot toisella puolella Suomea asuneelle pikkuveljelleen, joka myös jo etsi kännykällä tietoja muun muassa Sydneyn lentoasemasta.

Välittäjä matkusti Australiasta Kreikkaan ja edelleen Tanskan kautta Suomeen lopulta maaliskuussa. Hän tapasi 25-vuotiaan miehen Helsingin keskustassa, jossa hänen tarkoituksenaan oli luovuttaa väärennetyt passit ostajalle 5 000 euron palkkiota vastaan.

Rajavartiolaitos otti miehet kuitenkin kiinni ja takavarikoi väärennökset.

Keskusrikospoliisin laboratorion mukaan Kreikan passit ja henkilökortit veljesten nimillä oli väärennetty erittäin ammattimaisesti. Niiden valmistukseen oli jouduttu käyttämään useita erilaisia ammattimaisia menetelmiä ja jäljitelty asiakirjojen turvatekijöitä.

Rajavartiolaitos teki myös laite-etsinnät miesten kännyköihin, joista yhteydenpiton kesto ja sisältö selvisivät. Samalla osoittautui, että australialaismies oli laajalti liikkunut ja käyttänyt puhelintaan eri maissa Australiasta Ruotsiin.

Hän oli ollut yhteydessä kreikkalaisiin ja irakilaisiin puhelinliittymiin sekä ottanut vastaan parin kuukauden aikana yli 20 000 Yhdysvaltojen dollaria selittämättömiä varoja.

Käräjäoikeus katsoi, että australialaismiehen toiminta oli törkeää, sillä asiakirjojen väärentämisen järjestäminen oli ammattimaista ja hänellä oli rikollisten palvelujen hankintaan yhdyshenkilöt eri maissa.

Oikeus tuomitsi miehen yhdeksäksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen törkeätä väärennyksestä.

Lisäksi oikeus tuomitsi 22-vuotiaan miehen väärennyksestä 1,5 kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen ja väärien passien tilaamisessa aktiivisemman veljen, 25-vuotiaan miehen, kahdeksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen.

Lisäksi 25-vuotiaasta miehestä oli aloitettu käännyttäminen takaisin Suomesta Irakiin.

Mies valitti tuomiostaan hovioikeuteen, mutta hovioikeus ei antanut hänelle valituslupaa. Kaksi muuta miestä eivät valittaneet tuomioistaan.

Mies pyrki Suomessa diplomaatiksi väärennetyllä passilla ja todistuksella

Turvapaikanhakijoiden passien haltuunotossa virhe - neljä kuukautta toimittiin eri tavoin