Raju palo Petosella - savua paljon, sitten roihahti

Asuintalo tuhoutui rajussa tulipalossa Kuopion Petosella torstaina.

Palo oli hyvin erikoinen. Aivan Petosen asuinalueen keskellä Pitkälahdentien varrella naapurit ihmettelivät kitkerää hajua jo iltapäivällä. Osa asukkaista tarkasti oman talonsa, mutta savun hajua ei löytynyt.

Lopulta savun huomattiin tulevan yhdestä taloista, vuonna 1937 valmistuneesta puurakenteisesta talosta, jossa oli kaksi asuinkerrosta, ullakko ja kellarikerros.

Palomiehet hälytettiin paikalle ennen kello 16:ta.

- Talosta tuli runsaasti savua kellarikerroksesta, mutta alkupaloa ei löytynyt, palomestari Arto Lappi Pohjois-Savon pelastuslaitokselta kertoo.

Palo oli alkanut jostain talon rakenteista. Sellainen on mahdollista esimerkiksi sähköjohtojen oikosulun takia. Petosen palon syytä ei kuitenkaan vielä tiedetä.

Palomiehet etsivät rakenteista, missä kaikkialla palo muhii, mutta paloon ei päästy kunnolla käsiksi. Kuumuus oli pehmittänyt esimerkiksi kellarin seudun lattiarakenteita niin, ettei niiden päälle voinut mennä.

Paloa jäljitettiin ja yritettiin sammuttaa toista tuntia, kun rakenteissa syttyi rajusti. Liekit löivät ulos asti ja palo levisi kauttaaltaan koko taloon.

Rakennus ei ollut pelastettavissa.

- Annoimme talon palaa niin, että savut nousivat kerralla ylöspäin eivätkä levinneet asuinalueelle.

Palomiehet suojasivat vesisuihkuilla myös naapuritaloja, jotka olisivat ilman suojausta olleet vaarassa kuumuuden ja kipinöiden takia.

Nyt suojaaminen toimi hyvin ja kaikki naapurirakennukset säilyivät.

Talossa asui yksi henkilö, joka ei ollut onnettomuuden sattuessa kotona. Hän sai kuitenkin tiedon turmasta, kävi paikalla ja totesi tilanteen.

Rakennus ja kaikki sisällä ollut irtaimisto tuhoutuivat.

Kuopiossa ei ole kaupunkialueella ollut vuosikausiin yhtä erikoista ja rajua tulipaloa asuintalossa. Kaupunkialueella rakennuspalot pääsevät harvoin kehittymään näin pitkälle, sillä lähinaapurit usein huomaavat savun ja palomiehet ovat nopeasti paikalla.

Nyt paikalla oli palomiehiä Kuopion ja Petosen asemilta. Paikalle ajettiin hälytysajona sammutusvettä koko illan ajan neljällä säiliöautolla.

Sammutustyöt paikalla haittasivat liikennettä Pitkälahdentiellä, jossa oli paljon ajan vain yksi ajokaista käytössä. Poliisi ei ehtinyt paikalle lainkaan liikenteenohjaukseen.

Häiriö hidasti hieman esimerkiksi bussiliikennettä, joka kulkee juuri pääkatua palopaikan ohi.

Lisäksi liikenne kohdalla hidasteli, kun ihmiset hiljentelivät ottamaan kuvia poikkeuksellisen näyttävästä palosta. Kadun varteen kertyi myös useita kymmeniä katsojia palon ajaksi. Osa tuli lähistöltä kävellen, mutta osa parkkeerasi autojaan lähipihoihin tullaakseen kuvaamaan tulipaloa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Petosen palopaikan raivaus jatkui koko päivän

VIDEO - Näin hurjaa paloa sammutettiin pakkasillassa