Rakennusvalvonta: Tarkista valmispiippu

Kaupunkien rakennusvalvonnat ympäri maan kehottavat kiinteistön haltijoita tarkistamaan hormin kunnon, jos rakennukseen on asennettu esivalmistettu metallinen savupiippu marraskuun 2007 jälkeen.

Savon Sanomat kertoi valmishormien aiheuttamista kymmenistä tulipaloista jo joulukuussa (SS 16.12.).

Rakennusvalvonnat ja pelastuslaitokset kehottavat nyt tarkistamaan metallisista savupiipuista, että kyljessä on hyväksyntätarra tai -kyltti ja/tai talon huoltokirjassa samat tuotetiedot. Niistä pitää löytyä CE-merkintä suomeksi tai ympäristöministeriön tyyppihyväksyntäkilpi. Jos näitä ei ole, valmistajan pitää antaa kirjallinen vakuutus, että piippu on valmistettu vanhan rakentamismääräyskokoelman vaatimusten mukaan.

Talon huoltokirjasta tai valmistajalta kannattaa varmistaa takan tai kiukaan savukaasujen maksimilämpötila. Piipun tiedoissa pitää olla vähintään sama kestävyys kuin tulisijan kaasujen enimmäislämpö. Käytännössä varsinkin kiukaasta tulee usein jopa tuhatasteiset kaasut. Kevythormit eivät kestä niin kuumaa.

Lisäksi rakennusvalvonnat neuvovat pyytämään valmistajalta tutkimustuloksen, että piipun kelpoisuus on tutkittu eristetyn väli- ja yläpohjan kohdalta Suomen käyttöolosuhteissa, joissa yläpohjan lämmöneristettä on 30-80 cm.

On osoittautunut, että monien hyväksyttyjen piippujen lämpötilat on testattu ilman yläpohjan lämmöneristettä.

Uusien rakennusten hormikatselmuksilla ja käyttöönottokatselmuksilla rakennusvalvonta edellyttää, että asiat on jatkossa kunnossa niin, ettei viime aikojen palosuma jatku.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.