Rakentamisen rajoitukset jo pitkään

Siilinjärven kaavoituspäällikkö Timo Nenonen kertoo, että rakentamiseen liittyvät rajoitukset olivat pahimmalla lentomelualueella samanlaiset jo vuonna 2008 kuin tänäkin päivänä.

– Tämä linja on ollut koko ajan tiedossa. Esimerkiksi vuonna 2008 lentoaseman lähialueella oli poikkeamislupahakemuksia, joissa haettiin vanhan rakennuspaikan muuttamista ja uudelleen rakentamista omakotitaloksi. Päätökset olivat kielteisiä.

Taustalla on maakuntakaava. Viime kesänä alueelle vahvistettiin Etelä-Siilinjärven yleiskaava.

–?Lentokentän lähialueella, jossa melu on voimakkaampaa, vain peruskorjaus ja pieni laajentaminen on sallittua.

Melualueella kaikki hakijat eivät ole tyytyneet kunnan tai ely-keskuksen päätöksiin. Päätökset ovat kuitenkin pitäneet hallinto-oikeudessa.

Oliko syytä olettaa, että uusi yleiskaava olisi lisännyt rakentamismahdollisuuksia alueella?

–?Meillä on maakuntakaava yleiskaavan pohjalla. Ei niistä linjauksista voi tehdä poikkeavia määräyksiä. Vyöhykejaolla saimme hieman väljemmät mahdollisuudet, mutta se ei vaikuta pahimman meluhaitan alueen tilanteeseen.

Venäläisten asiamiehenä esiintynyt suomalaismies oli yhteydessä kuntaan. Tiedustelut liittyivät rakentamismahdollisuuksiin. Venäläiset eivät kuitenkaan koskaan hakeneet poikkeamislupaa.

–?Monet jättävät hakematta, kun saavat kunnasta perustellun ennakkokannan. Eli katsotaan, että se on turhaa taloudellisten panosten laittamista, jos päätös on melko varmasti kielteinen, Nenonen selvittää.

Savon Sanomien saamien tietojen mukaan Jännevirralla keväällä 2008 kaupatun rantapaikan hinta 79?000 euroa olisi ollut vähintään kaksinkertainen ilman rajoitteita, jotka todettiin myös kaupanteossa.

Lentomelu on arvioitu merkittäväksi haitaksi.

–?Lentomelualueella on ollut selvästi vaikutusta kiinteistöjen arvoon, Nenonen vahvistaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tästä tonttikaupasta ei saa agenttitarinaa