Ranskan vasemmisto voittoon ensimmäisellä kierroksella

Ranskan sosialistit liittolaisineen ovat voittaneet parlamenttivaalien ensimmäisen kierroksen. Eilen käydyssä parlamentin alahuoneen vaalissa sosialistit, vihreät ja laitavasemmisto saivat noin 46 prosentin kannatuksen. Keskusta-oikeistolainen UMP jäi 34 prosenttiin.

Tulos petaa vasemmistolle voittoa myös ensi sunnuntaina, jolloin käydään vaalien toinen ja ratkaiseva kierros. Sosialistit saattavat saada ehdottoman enemmistön parlamenttiin jopa ilman muuta vasemmistoa.

Ulkopoliittisen instituutin johtajalle Teija Tiilikaiselle vaalitulos ei tullut yllätyksenä.

- Tämä oli nähtävissä vaalia edeltävissä mielipidemittauksissa.

Sosialistipresidentti Francois Hollandelle vaalitulos on tärkeä, sillä hän tarvitsee parlamentin tuen lupaamilleen uudistuksille. Vasemmistolla on jo enemmistö parlamentin ylähuoneessa.

- Vasemmiston voitto vahvistaisi Hollanden asemaa ja tekisi eroa entisen presidentin Nicolas Sarkozyn politiikkaan, Tiilikainen sanoo.

Äänestysaktiivisuus jäi ensimmäisellä kierroksella ennätysalhaiseksi, vain 57 prosenttiin.

Uusimmat

Kotimaa

Kompostointitarkastuksessa tsekataan, että kaikki on kunnossa – katso video

Vajaat työtunnit lisääntyneet varsinkin kaupan alalla – PAMin uusi puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen: "Osa-aikatyötä tarvitaan, mutta ei näin paljon kuin nyt tehdään"

Helsingin Sanomien selvitys: Google on Brysselin ahkerin lobbaaja

Hovioikeus ratkaisee tänään, syyllistyikö solvauksia laukonut Ilmavoimien eversti rikoksiin – myös ex-komentajan jälkitoimet puntarissa

Kittilän kunnanvaltuusto jätti kaikki nimitykset odottamaan oikeuden päätöksiä

Viikon puolivälissä viilenee – Keski-Euroopan helteet eivät yllä Suomeen

Lähes 7  000 suomalaista elää avioliitossa tai rekisteröidyssä parisuhteessa samaa sukupuolta olevan kanssa – "virallisia" sateenkaarilapsiperheitä vain 785

Supo: Isis-leiriltä palaavat naiset todennäköisesti lisäävät terrorismin uhkaa Suomessa

Ministerit täydensivät tietoja omistuksistaan ja veloistaan: Rinne ilmoitti omistavansa sadantuhannen euron moottoripurren puolisonsa kanssa

Supo: Isis-leiriltä palaavat naiset todennäköisesti lisäävät terrorismin uhkaa Suomessa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.