Rapsakka pakkanen hellittää koko maassa tiistaina

Lapissa Utsjoen Kevojärvellä mitattiin sunnuntaina talven toistaiseksi kovimmat pakkaslukemat 37,1 astetta. Edellinen ennätys oli 36,8 astetta ja se mitattiin Inarissa tammikuun loppupuolella.

Ilmatieteen laitoksen mukaan kirpeät pakkaspäivät jatkuvat myös alkavalla viikolla, joskaan aivan ennätysasteita ei näillä näkymin ole luvassa.

– Pohjois-Lapissa pilvisyys vähän lisääntyy ja tuulta tulee sen verran, että se alkaa sekoittaa ilmaa, kertoo päivystävä meteorologi Jari Tuovinen.

Tuovisen mukaan tiistaina sää lauhtuu koko maassa siten, että lämpötilat ovat 5–20 pakkasasteessa. Samalla pilvisyys lisääntyy maan eteläosissa. Plussan puolelle lämpötila ei näillä näkymin nouse ainakaan viikkoon.

Lähes kaikki keskukset auki

Viimeistään pakkasten myötä lähes kaikki Suomen hiihtokeskukset ovat saaneet rinteensä avattua laskettelijoille ja lautailijoille. Hiihtokeskusyhdistyksen sivujen mukaan sunnuntaina rinteet olivat auki 59:ssä Suomen 63 hiihtokeskuksesta.

– Tänä vuonna maa on ollut hyvin kahtia jakautunut. Pohjoisessahan kausi lähti todella aikaisin liikenteeseen ja siellä on ollut hienot kelit koko kauden. Etelä- ja Keski-Suomi taas lähtivät todella myöhään liikkeelle. Laajemmin keskukset saatiin auki tammikuun puolella, kertoo Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen toiminnanjohtaja Harri Lindfors.

Vaikka suurin osa etelän rinteistä oli auki jo tammikuun lauhalla jaksolla, vesisade ja paljas maa eivät innostaneet ulkoilijoita lähtemään rinteeseen. Nyt tilanne on täysin toinen, kun lunta on etelässäkin parikymmentä senttiä.

– Aina kun on lunta maassa niin onhan se kauniimpaa ja innostavampaa. Jos lunta on viisikin senttiä, on siinä aivan eri fiilis lähteä mäkeen verrattuna siihen, että maa on musta.

Vaikka luonnonlumi innostaa ihmiset rinteeseen, tykkilumi on edellytys sille, että rinteet kestävät.

Lindfors toivoo, ettei pakkanen enää kovin paljon kiristyisi.

– Parikymmentä astetta on sellainen, jossa moni alkaa jo miettiä, että tarkeneeko. Toisaalta oikealla pukeutumisella se ei ole vielä mikään ongelma.

Utsjoella paukkui talven pakkasennätys

Pakkanen paukkuu koko maassa ensi viikolla