Rastunsuon lintujärvi Vapolta Pohjois-Savon luonnonsuojelupiirille

Vapo Oy ja Pohjois-Savon luonnonsuojelupiiri ry ovat keskiviikkona sopineet järjestelystä, jolla Rautalammin Rastunsuolla sijaitseva lintujärvi siirtyy Pohjois-Savon luonnonsuojelupiirin omistukseen.

Rastunsuon lintujärvi on entistä Vapon turvetuotantoaluetta, joka poistui turvetuotannosta vuonna 1993.

Ojat tukittiin ja ja vedennousun seurauksena alueelle muodostui monipuolinen lintujärvi sitä ympäröivine kosteikkoineen. Kaupan kohteena oleva alue on kaikkiaan noin 26 hehtaaria, josta varsinainen lintujärvi kattaa noin 15 hehtaaria.

Alueen linnusto ja kasvisto on erittäin runsas. Alueella on havaittu yhteensä noin 150 eri lintulajia. Alue on myös erittäin suosittu luontoharrastajien keskuudessa. Luontoon ja linnustoon tutustumista helpottaa järveä kiertävä reilun kilometrin mittainen luontopolku, kaksi lintutornia ja laavu.

Eniten lintulajeja alueella näkee kevään ja syksyn muuttoaikoina, jolloin se toimii vesilintujen ja kahlaajien levähdyspaikkana, mutta myös kesäaikaan alueella pesii runsaasti eri lajeja. Kesällä kalasääski kalastaa säännöllisesti lintujärvellä.

Vapo Oy:n maankäyttöpäällikkö Antti Ala-Fossin mukaan Vapon toiveena on, että lintujärvi säilyy nykyisen kaltaisessa käytössä linnustonsuojelualueena, jossa linnut voivat levähtää, ruokailla ja pesiä rauhassa.

– Uudella omistajalla on kiinnostusta ja mahdollisuuksia ylläpitää aluetta myös tulevaisuudessa.

Tunnettuna lintupaikkana Rastunsuo kiinnosti luonnonsuojelupiiriä.

– Kosteikon jatko lintujärvenä on meille sydänasia, Pekka Tenhunen Pohjois-Savon luonnonsuojelupiiristä toteaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Kilpavene ja huvivene törmäsivät Hangon edustalla – turmassa vakavasti loukkaantunut kuoli saamiinsa vammoihin, toinen loukkaantunut on sairaalahoidossa

Suomessa todettu 14 uutta koronavirustartuntaa

Oppivelvollisuusiän noston kustannuksia epäillään, Etlan tutkija tukee silti esitystä – "Kustannukset menetetyistä työntekijöistä tulevat paljon kalliimmaksi"

Lauantaina helle hellii etenkin maan länsiosaa, myös Pohjois-Savossa voi odottaa hellelukemia

Metelöivätkö naapurit tahallaan, vainoavatko sukulaiset vanhojen riitojen takia? Ikäihmisten elämää rajoittavan epäluulon syitä kannattaa selvittää

Suomi on maailman ykkönen kuminan tuotannossa – Miksi suomalaiset ovat onnistuneet paremmin kuin ruotsalaiset?

Osteoporoosi tunnistetaan Suomessa edelleen huonosti – luukatoon liittyviä luunmurtumia todetaan Suomessa vuosittain noin 30  000–40  000

Uutisvuoksi: Ex-ministeri Kimmo Tiilikainen hakee Ruokolahden kunnanjohtajaksi

Hellelukemat paukkuivat perjantaina maan länsiosissa – helleraja voi paukkua lauantaina Kuopiossakin

Etätyöhön tulisi olla lakisääteinen oikeus, toimihenkilöliitto Erto ehdottaa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.