Rastunsuon lintujärvi Vapolta Pohjois-Savon luonnonsuojelupiirille

Vapo Oy ja Pohjois-Savon luonnonsuojelupiiri ry ovat keskiviikkona sopineet järjestelystä, jolla Rautalammin Rastunsuolla sijaitseva lintujärvi siirtyy Pohjois-Savon luonnonsuojelupiirin omistukseen.

Rastunsuon lintujärvi on entistä Vapon turvetuotantoaluetta, joka poistui turvetuotannosta vuonna 1993.

Ojat tukittiin ja ja vedennousun seurauksena alueelle muodostui monipuolinen lintujärvi sitä ympäröivine kosteikkoineen. Kaupan kohteena oleva alue on kaikkiaan noin 26 hehtaaria, josta varsinainen lintujärvi kattaa noin 15 hehtaaria.

Alueen linnusto ja kasvisto on erittäin runsas. Alueella on havaittu yhteensä noin 150 eri lintulajia. Alue on myös erittäin suosittu luontoharrastajien keskuudessa. Luontoon ja linnustoon tutustumista helpottaa järveä kiertävä reilun kilometrin mittainen luontopolku, kaksi lintutornia ja laavu.

Eniten lintulajeja alueella näkee kevään ja syksyn muuttoaikoina, jolloin se toimii vesilintujen ja kahlaajien levähdyspaikkana, mutta myös kesäaikaan alueella pesii runsaasti eri lajeja. Kesällä kalasääski kalastaa säännöllisesti lintujärvellä.

Vapo Oy:n maankäyttöpäällikkö Antti Ala-Fossin mukaan Vapon toiveena on, että lintujärvi säilyy nykyisen kaltaisessa käytössä linnustonsuojelualueena, jossa linnut voivat levähtää, ruokailla ja pesiä rauhassa.

– Uudella omistajalla on kiinnostusta ja mahdollisuuksia ylläpitää aluetta myös tulevaisuudessa.

Tunnettuna lintupaikkana Rastunsuo kiinnosti luonnonsuojelupiiriä.

– Kosteikon jatko lintujärvenä on meille sydänasia, Pekka Tenhunen Pohjois-Savon luonnonsuojelupiiristä toteaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.