Ratsastajainliitto pyytää huomioimaan kuljetukset

Suomen Ratsastajainliitto on noussut takajaloilleen. Teillä liikkuu nyt runsaasti hevoskuljetuksia, ja liiton mukaan hevoskuljetus tarvitsee lisää tilaa.

Hevosen täytyy pysyä hyvässä tasapainossa kuljetuksen ajan, sillä kaatuessaan tai horjahtaessaan se voi loukkaantua. Hyvä hevoskuljettaja onkin hidas käänteissään, jarrutuksissaan ja kiihdytyksissään.

Ratsastajainliitto ja Suomen Hippos muistuttavat tiedotteessaan, että hevonen reagoi ympäröivään liikenteeseen levottomuudella, eikä hevosella ole turvavöitä.

Hevosia kuljetetaan juuri nyt esimerkiksi oriasemille ja kesälaitumille. Hevoskuljetusajoneuvoissa voi myös olla kyydissä pieni varsa emänsä kanssa. Kun hevoskuljetus tulee liikenteessä vastaan, on hyvä muistaa olla hidas käänteissään.

Hevosvalmentaja Bella Varjosen mukaan uskollinen kilpakumppani matkustaa hyvin, mutta vaatii todella rauhallisen kuljettajan.

- Mutkat on ajettava hyvin hiljaa ja kuljettajalla täytyy olla kaikessa lehmän hermot. Muut autoilijat eivät aina muista, että kyydissä on elävä eläin ja ajavat todella lähelle. Hevonen alkaa silloin liikehtiä levottomasti autossa, mikä on riski sille itselleen sekä vaikeuttaa huomattavasti kuljettajan ajamista vakaasti.

- Stressitekijät täytyy minimoida kuljetuksen aikana, jotta hevonen pystyisi parhaimpaansa kilpailusuorituksessa. Rauhallinen hevonen myös syö ja juo paremmin. Jotkut hevoset eivät osaa matkustaa yksin hermostumatta, silloin otamme yleensä ponin matkakaveriksi, Varjonen kertoo.