Ratsia: Joka kymmenes mopo oli viritetty

Lähes joka kymmenes poliisin Pohjois-Savossa tarkastama mopo oli viritetty. Poliisi tarkasti toukokuussa jopa 177 mopoa, joista viritettyjä oli 16.

Valvonnassa paljastui myös paljon erilaisia puutteita mopojen kunnossa.

Lisäksi kaksi mopoilijaa jäi kiinni rattijuopumuksesta.

Yhdeksän kuljettajaa ajoi ilman kyseisen ajoneuvoluokan kuljettamiseen oikeuttavaa lupaa eli joko mopokorttia ei ollut ollenkaan tai useimmiten kyse oli siitä, että mopoa oli viritetty niin paljon, ettei mopokortti riittänyt enää sen tehoisen pyörän kuljettamiseen.

Kaikkiaan poliisi määräsi ajokieltoon 17 kuljettajaa.

Hyvää valvonnan tuloksessa oli se, että nuoret käyttivät mopoillessaan kypärää niin kuin kuuluukin.

Valvonta kiersi myös pienissä taajamissa

Poliisi toteutti mopovalvontaa Pohjois-Savossa poikkeuksellisesti omalla erityisryhmällään, jolla oli toukokuussa käytössä myös vuokrattu siviilimallinen moottoripyörä.

Näin poliisit pääsivät pienissä taajamissakin ensin katsomaan meininkiä ennen kuin mopoilijat pyrähtivät kylälle tullutta poliisiautoa karkuun.

Lisäksi poliisi otti huomioon kansalaispalautteen perusteella tulleet valvontapyynnöt. Valvonnan tarpeista oli tullut tietoa esimerkiksi kouluilta sekä tavallisilta asukkailta muun muassa Maaningalta, Siilinjärveltä ja Kuopiosta.

"Vastuu on vanhemmilla"

– Mopon virittäminen ei ole sallittua ja vastuu on siitä viime kädessä vanhemmilla, ylikomisario Petri Pahkin Itä-Suomen liikennepoliisista sanoo.

– Jo mopoa hankittaessa tulee tehdä selväksi, että hankinnan ehtona on mopon säilyttäminen virittämättömänä. Vanhempien tulee tunnistaa sallittu tuunaaminen kielletystä virittämisestä. Vanhemmat voivat tai heidän tulee aika ajoin koeajaa lapsen mopon testatakseen sen nopeuden.

– Viritetyllä mopolla liikenteessä ajaminen on laitonta. Moottoripyöräksi luokiteltavasta viritetystä moposta on maksettava mm. ajoneuvovero. Lisäksi voi seurata paljon muitakin laskuja, jolloin kokonaiskustannukset saattavat nousta yli tuhanteen euroon –?ajokiellosta puhumattakaan.

Viritetyllä mopolla kiinnijääminen voi olla kallista, mutta vielä suurempi ongelma ovat turvallisuuspuutteet. Mopon jarrut tai renkaat eivät välttämättä kestä viritetyllä ajoneuvolla ajoa.

Viritetyllä mopolla ajaminen nostaa usein myös nopeuksia ja lisää nuoren onnettomuusriskiä.

Käsistä karkaavat miitit ongelmallisia

Kuopion seudulta on tänäkin kesänä tullut tietoa mopojen kokoontumisajoista eli miiteistä.

– Miiteissä kiihdytetään keulat pystyssä, poltetaan kumia ja näytetään ajotaitoja paikalle kokoontuneille mopoilijoille. Yleensä nämä tapahtumat ovat isoilla parkkipaikoilla tai vastaavilla alueilla ja osallistujia saattaa olla kymmeniä tai jopa satoja.

Poliisin mukaan miiteissä tapahtuvat laittomat ajotapahtumat kuten juuri temppuilu ovat ongelma.

– Niissä aiheutuu vaaratilanteita osallistujille sekä katsojille sekä ympäristölle melkoista häiriötä. Järjestäjät pyritään saamaan näistä tilaisuuksista selville ja vastuuseen tapahtuman järjestelyistä.

Liikennepoliisin mukaan poliisi valvoo kesän aikana mopoilijoilla juuri mopojen kuntoa, kuljettajien ajokuntoa sekä ajotapaa, sillä ne vaikuttavat eniten nuorten mopoilijoiden sekä sivullisten turvallisuuteen.

– Poliisi toivoo edelleen vihjetietoja häiriöitä aiheuttavista ajoneuvoista.

Tarkat paikkatiedot ja rekisteritunnukset voi jättää sähköpostiin vihjeet.itä-suomi@poliisi.fi

Poliisi voi tekemiensä ja saamiensa havaintojen perusteella olla myös suoraan yhteydessä häiriön aiheuttajan kotiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Moottoripyöräilijä keuli ja rälläsi valtatiellä

Moottoripyöräilyn ja mopoilun kolarit kääntyivät laskuun