Rattijuoppojen kuolonkolareista suurin osa sattuu sivuteillä

Rattijuoppojen kuolonkolareista suurin osa sattuu sivuteillä eli valtateiden ja katuverkoston ulkopuolella. Viime vuosina rattijuoppojen kuolonkolareista keskimäärin noin 65–80 prosenttia on sattunut haja-asutusalueella.

Viime vuonna sivuteillä sattuneiden turmien osuus oli 63 prosenttia. Kymmenen prosenttia kuolemaan johtaneista humalaisten kolareista sattui kaupunkien kaduilla ja 27 prosenttia valtateillä.

Haja-asutusalueella poliisin rattijuopumusvalvontaa on kuitenkin vähiten, koska hälytystehtävien vuoksi poliisit on keskitetty pääosin keskuskaupunkeihin.

Lisäksi liikennevalvontaa on vähennetty niin, että jäljellä olevasta liikennevalvonnasta iso osa kohdennetaan valtateille, jossa liikennemäärät ovat isoimmat.

Poliisin kiinnisaamat rattijuopot ovat viime vuosina vähentyneet, mutta liikennevirtatutkimusten mukaan päihtyneenä ajaminen ei ole vähentynyt läheskään yhtä paljon. Se on vain jäänyt valvonnan ulottumattomiin.

Valtateiden ulkopuolella päihtyneiden määrää ei tiedä kukaan. Valtateiden ulkopuolella ajavat voivat yleisesti ajatella, että kiinnijäämisriski haja-asutusalueella on pieni.

Kiinnijäämisriski ei ole kuitenkaan olematon haja-asutusalueellakaan. Vaikka puhallutusratsioita on vähän tai joillakin alueilla ei ollenkaan, niin rattijuoppoja jää kiinni esimerkiksi ulosajojen seurauksena tai sivullisen ilmiannosta.

Rattijuopon kolarissa kuolee usein kuski itse

Sivuteillä humalassa ajaminen näkyy myös siinä, että sivullisten kuolemat rattijuopon aiheuttamissa kolareissa ovat vähentyneet. Sivuteillä ei ole paljon muuta liikennettä, joka olisi vaarassa jäädä alle.

Itselleen ja matkustajilleen rattijuoppojen jälki on kuitenkin edelleen tuhoisaa.

Esimerkiksi viime vuonna rattijuoppojen aiheuttamissa kolareissa ei menehtynyt yhtään sivullista, vaan kaikki menehtyneet olivat päihtyneitä kuljettajia itse tai heidän kyydissään olleita matkustajia.

Aiempina vuosina Suomessa on menehtynyt myös satunnaisia alle jääneitä jalankulkijoita, pyöräilijöitä tai toisen auton kuljettajia tai matkustajia, mutta heidän osuutensa ovat pitkällä ajalla vähentyneet.

Juhannuksesta alkaa pahin sesonki

Rattijuopumuksissa on alkamassa vuoden vilkkain sesonkiaika. Eniten rattijuopumukseen liittyviä onnettomuuksia sattuu heinäkuun viikonloppuina ja etenkin yöaikaan.

Päihtyneenä ajaminen vilkastuu juhannuksesta alkaen. Päihtyneiden ajamien kuolonkolareiden määrä jopa nelinkertaistuu kesällä muuhun vuoteen verrattuna.

– Juhannuksena puhallutukset tulevat olemaan liikennevalvonnan pääteema. On varmaa, että teemme silloin puhallutuksia myös muualla kuin valtateillä ja kaupunkien keskustoissa, ylikomisario Petri Pahkin Itä-Suomen poliisilaitoksen liikennepoliisista sanoo.

Itä-Suomi on yksi tyypillinen alue, jossa liikennemäärät kesällä lisääntyvät ja autoliikenne hajautuu myös valtatieverkon ulkopuolelle.

– Kesällä ajetaan paljon myös syrjäteillä – päihtyneenäkin. Mökkeily ja loman vietto lisäävät sivuteillä ajamista. Osa kuljettajista voi arvella, ettei haja-asutusalueella ole valvontaa.

Poliisi pyrkii kuitenkin satunnaisilla ratsioilla ja asukkaiden valvontapyyntöjen perusteella kohdentamaan yllätyksellisiä valvontaiskuja minne tahansa.

Yleensä kaikki poliisin tien päällä tekemä liikennevalvonta puree myös rattijuoppoihin: He ajavat usein esimerkiksi ylinopeutta ja tekevät isoja ajovirheitä, koska päihtyneenä ajaminen alentaa harkintakykyä ja lisää riskinottoa.

Usein vakava päihdeongelma

Päihtyneiden ajoon voi kuitenkin puuttua myös muita reittejä. Esimerkiksi kuolonkolarin päihtyneenä ajava on yleensä moninkertainen rattijuoppo entuudestaan.

Vakavissa kolareissa päihtynyt kolarin aiheuttaja on entistä useammin taustaltaan moninkertainen rattijuoppo, joista osa on jopa ajokiellossa tekoaikaankin.

– Olemme parantaneet yhteistyötä lääkäreiden kanssa ajoterveyteen liittyvissä asioissa. Jos päihdeongelmainen ohjautuu hoidon piiriin, entistä useampi lääkäri toivon mukaan puuttuu asiaan sairautena.

Lisäksi kasvava haaste on huumeissa: Alkoholirattijuopumusten osuus on laskenut ja huumaantuneena ajavien osuus noussut. Huumekuskeilta löytyy verestään keskimäärin neljää eri ainetta eli yleisimmin huumeita ja huumaavia lääkkeitä sekaisin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Maistissa ajavien määrä kasvoi suurimmaksi kymmeneen vuoteen

Kysely: Yhä harvempi kohdannut poliisin liikennevalvontaa

Huumerattijuoppojen määrissä raju kasvu - uusi testilaite kaikille poliisilaitoksille

Rattijuopumusten valvonta uusiksi