Ravintola-ala on kääntynyt kasvuun vaikeiden vuosien jälkeen

Ravintola-ala kääntyi kasvuun viime vuonna, ja sama suunta on jatkunut tänäkin vuonna. Syrjäseutujen ravintola- ja hotellipalvelut kuitenkin vähenevät.

– Sellaisilla seuduilla, jotka ovat voimakkaita muuttotappiokuntia, ravintolatoiminnan edellytykset eivät ole kovin hyvät. Voittajia ovat paitsi pääkaupunkiseutu, myös alueelliset kasvukeskukset, sanoo matkailu-, majoitus- ja ravintolapalvelualan edunvalvontajärjestön Maran toimitusjohtaja Timo Lappi.

Samoin kuin ravintolat, myös hotellit vähenevät pienillä paikkakunnilla – Lapin arvion mukaan rankastikin.

–  Monet hotellit ovat vaikeuksissa alle 15 000 asukkaan kaupungeissa, joissa ei ole matkailukysyntää tai teollisuutta eikä elinkeinoelämä näytä kehittyvän. Kun pakolaisaalto tuli tänne, muutamia hotelleja muuttui vastaanottokeskuksiksi, mikä kertoo siitä, ettei liiketoiminta ole ollut kannattavaa.

Voi ravintola toki pienelläkin paikkakunnalla menestyä.

– Keskeistä on, että ravintolalla on hyvä paikka, hyvä liikeidea, hinnat ovat sopivat ja paikka puhuttelee paikkakunnalla tarpeeksi isoa joukkoa asiakkaita. Olennaista on, että kustannustaso pysyy kurissa. Kustannuskurin puutteeseen on Suomessa kaatunut monta hyvää ravintolaa, Lappi sanoo.

Toinen haaste ravintoloille ja hotelleille on alkoholin ostamisen väheneminen.

– Hotellit, jotka elivät aikanaan sillä, että niillä oli hyvä lounas, majoituskysyntää ja yöravintolatoiminta, joka toimi hyvin, ovat nyt vaikeuksissa, koska viimeksi mainittu on heikentynyt voimakkaasti, Lappi toteaa.

Alkoholin kysynnän vähenemiseen vaikuttavat Lapin mukaan alkoholin tuonti Virosta sekä se, että syntymäpäivien ja häiden kaltaisista juhlatilaisuuksista kilpailevat hotellien kanssa muutkin juhlapaikat. Jos juhlapaikasta löytyy ravintoloitsija, sinne ei saisi viedä omia alkoholijuomia, mutta Lapin mukaan sääntöä ei aina noudateta.

– Näitä paikkoja on Suomessa satoja. Toivon, että nyt kun alkoholilakia uudistetaan, tämä korjataan. Ongelma on siinä, että alkoholitarkastajat menevät tarkastamaan vain ravintoloita, joilla on anniskeluluvat, ja kun anniskelulupia ei ole, asia kuuluu poliisille, ja tämä ei poliisilla ole kovin korkea prioriteetti.

Ravintolat elivät Suomessa vaikeita aikoja etenkin vuosina 2011–2014. Esimerkiksi vuonna 2014 lopettaneita ravintolayrityksiä oli parisataa enemmän kuin vuonna 2005.

Lappi kertoo, että tänä vuonna ravintoloita on kuitenkin perustettu huomattava määrä. Yksi trendi reilun viiden viimevuoden aikana on ollut, että yrittäjä perustaa useita ravintoloita saman yrityksen alle. Useamman ravintolan omistaminen tekee hankinnoista edullisempia, ja henkilökuntaa saatetaan myös käyttää ristiin eri ravintoloissa.

Ravintola-alan liikevaihto kasvaa tänä vuonna 5,5 prosentin vauhtia, mutta kysyntä ei vielä ole noussut takaisin vuoden 2007 tasolle.

– Syksyllä 2008 alkanut kriisi on puraissut meitä kovasti. Nyt ollaan menossa parempaan suuntaan, vaikka alkoholin kysyntä on laskenut voimakkaasti. Ravintolaruoan kysyntä on ollut aika tasaista nämä vaikeatkin vuodet, ja nyt se on selvässä nousussa.

Maran toimitusjohtaja kertoo, miksi Kuopiossa on paljon ravintoloita

Kaaville aukeaa pian uusi ravintola