Lasketaanko alkoholin arvonlisäveroa? Enemmistö eduskuntaryhmien johtajista suopea ajatukselle: "Uudistus olisi merkittävä"

Kuopiolaisen ravintola Kummisedän yrittäjä Jouni Savolainen on tyytyväinen, koska eduskuntaryhmien johtajista enemmistö tukee Savon Sanomien kyselyssä ravintoloissa anniskellun alkoholin arvonlisäveron alentamista.

– Uudistus olisi merkittävä kannattavuudelle. Hintoja voi alentaa ja asiakkaat lisääntyisivät, hän arvioi perjantaina. 

Alkoholilainsäädännön uudistus alkoi syksyllä sosiaali- ja terveysministeriössä.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan, entisen pääministerin Matti Vanhasen mukaan päämääräksi on asetettava se, että alkoholinkulutusta siirtyy koti- ja puistoalueilta ravintoloihin. Hän alentaisi ravintoalan kuluja, jotta kilpailukyky Viron tuontia vastaan paranisi.

– On kyettävä arvioimaan ravintola- ja matkailualan kuluja alkoholin ostamisessa –?muiltakin osin kuin vain arvonlisäveron ja aukioloaikojen kaltaisia kysymyksiä.

Kokoomuksen ryhmän varapuheenjohtaja Sinuhe Wallinheimo sanoo, että ehdotukselle on ryhmässä laajaa kannatusta, ja ratkaisua puoltaisivat työllisyys- ja terveyspoliittiset näkökohdat.

– Toisaalta alennetut alv-kannat ovat verojärjestelmää monimutkaistavia heikennyksiä, joista pitäisi pikemminkin pyrkiä eroon.

Perussuomalaisten ryhmänjohtaja Sampo Terho kertoo omana mielipiteenään, että alentamista pitää harkita.

SDP:n ryhmänjohtaja Antti Lindman ei ota kantaa. Hänestä hallituksen olisi hyvä antaa selonteko eduskunnalle ennen alkoholipoliittisen lainsäädännön kokonaisuudistusta.

Vihreiden ryhmänjohtaja Outi Alanko-Kahiluoto alentaisi ravintoloissa myytävän alkoholin alvia alan kannattavuuden parantamiseksi.

Vasemmistoliiton ryhmänjohtaja Aino-Kaisa Pekonen suhtautuu myönteisesti ravintola-alkoholin arvonlisäveron alentamiseen.

RKP:n ryhmänjohtaja Anna-Maja Henriksson harkitsisi alkoholin veroalea, muun muassa koska se työllistäisi.

Kristillisdemokraattien ryhmän puheenjohtaja Peter Östman ei alentaisi ravintola-alkoholin arvonlisäveroa.

Ala toivoo anniskellun alkoholin arvonlisäveron alentamista 24 prosentista 14:ään, joka on ravintolaruuan arvonlisäveroprosentti.

Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestön Maran toimitusjohtaja Timo Lappi toteaa, että alkoholin kulutus ravintoloissa on laskenut huimasti, vaikka kokonaiskulutus ei ole vähentynyt.

– 21 prosenttia alkoholista kulutettiin ravintoloissa vuonna 1997, nyt enää 10 prosenttia. Tilastoimattoman kulutuksen osuus on noussut 10 prosentista 20 prosenttiin, Lappi sanoo.