Ravintolat suljetaan asiakkailta todennäköisesti lauantaina – valtioneuvosto antoi täydentävän asetuksen

Ravintoloiden ja kahviloiden pitänee sulkea ovensa asiakkailta, kun vuorokausi vaihtuu lauantaiksi 4. huhtikuuta. Valtioneuvosto antoi tiistaina täydentävän asetuksen ravintoloiden sulkemisesta. Ravintoloiden pitää sulkea ovensa kaikissa maakunnissa määräajaksi.

–  Työ- ja elinkeinoministeriö seuraa yhdessä sosiaali- ja terveysministeriön kanssa säännöllisesti sitä, onko ravitsemisliikkeet pidettävä kussakin maakunnassa edelleen suljettuina asiakkailta, valtioneuvosto toteaa.

Eduskunta hyväksyi jo lauantaina hallituksen esityksen ravintoloiden sulkemisesta. Ravintolat laitetaan kuitenkin säppiin vasta, kun eduskunta on käsitellyt täydentävän asetuksen.

Eduskunta käy täydennyksestä lähetekeskustelun huomenna, ja sen on tarkoitus päättää asetuksen voimassaolosta perjantaina. Eduskunta ei voi muuttaa asetuksen sisältöä.

Valtioneuvoston perustelumuistion mukaan asetus olisi voinut tulla voimaan heti, kun valtioneuvosto on sen päättänyt, mutta on tarkoituksenmukaista, että eduskunnalla on mahdollisuus arvioida asetusta ennen sen voimaantuloa.

Rajoitukset eivät koske henkilöstöravintoloita

Hallitus antoi viime viikolla eduskunnalle esityksen, jolla määrätään ravintolat, kahvilat ja vastaavat suljettaviksi toukokuun loppuun asti, jotta koronaviruksen leviämistä voidaan hidastaa. Ehdotuksen mukaan ravitsemisliikkeet suljettaisiin asiakkailta, mutta ulosmyynti olisi kuitenkin sallittua.

Rajoitukset eivät koske ruokahuollon kannalta välttämättömiä koulujen, sairaaloiden ja vastaavien laitosten ruokaloita tai vain yritysten omaa henkilöstöä palvelevia henkilöstöravintoloita.

Useat ravintolat ja kahvilat ovat jo sulkeneet omaehtoisesti ainakin asiakastilansa. Pääministeri Sanna Marin (sd.) on lisäksi vedonnut ravintoloitsijoihin ja kahvilanpitäjiin, että he sulkisivat tilansa asiakaskäynneiltä omatoimisesti.

Epidemiapesäkkeiden ilmaantumista ei voi ennustaa, siksi ravintolat säppiin koko maassa

Ravintoloiden ja muiden vastaavien sulkeminen asiakkailta tarkoittaa puuttumista perustuslaissa turvattuun elinkeinovapauteen, ja sillä voidaan katsoa olevan vaikutusta myös omaisuuden suojaan.

Kun tällaiset keinot otetaan käyttöön, keinojen täytyy olla oikeasuhtaisia ja välttämättömiä. Kun perustuslakivaliokunta viime viikolla pui ravintoloiden sulkemista, valiokunta pohti sitä, onko ravintolat laitettava säppiin koko Suomessa.

Valiokunta esitti, että kieltoa rajataan alueellisesti ja ajallisesti tilanteen salliessa.

–  Valiokunta pohti paljon kysymystä, että onko oikein, että koko valtakunnassa ravintolat laitetaan kiinni, koska epidemia on eri puolilla maata erilainen, sanoi perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.) viime viikolla.

Asiaa on myös pohdittu valtioneuvoston istunnossa.

Valtioneuvoston asetuksen perustelumuistion mukaan sulkeminen alueellisesti eriaikaisesti ei ehkäisisi taudin leviämistä tehokkaasti ja ennakoivasti.

Muistiossa sanotaan, että epidemia on levinnyt erittäin nopeasti. Sen mukaan alueellisia tartuntaketjuja tai leviämistä yhteisöissä tapahtuu lähitulevaisuudessa eri puolilla Suomea.

–  Näiden epidemiapesäkkeiden ilmaantumista ei ole mahdollista etukäteen ennustaa. Tästä syystä ravitsemisliikkeiden aukiolon rajoittaminen on välttämätöntä toteuttaa samanaikaisesti koko maassa, muistiossa todetaan.

Muistion mukaan Italian ja useiden muiden maiden kokemuksiin perustuen on huomattava riski siihen, että seurantajärjestelmä havaitsee tartuntatapausten paikallisen lisääntymisen vasta, kun suuri määrä tartuntoja ja niiden jatkotartuntoja on jo ehtinyt tapahtua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Sateet leviävät yöksi maan etelä- ja keskiosiin – maanantaiksi luvassa sadekuuroja ja tuulenpuuskia

Melkein joka taloudessa on kaapeissa hylättyä elektroniikkaa, vaikka se olisi arvokkainta kierrätystavaraa

Hallitus pohtii, voisiko Alkosta olla ratkaisuksi pienpanimoiden ahdinkoon – valikoimaa lisää hyllyille ja kotiinkuljetusta?

Kotimaan matkailubuumissa vuokra-autot viedään käsistä – "Edulliset autot ovat käytännössä loppu"

Suomessa todettu viisi uutta koronavirustartuntaa, yhteensä tartuntoja runsaat 7 000

Hallitus haluaa purkaa ulkoistettujen sotepalveluiden jättisopimukset – tavoite saattaa törmätä perustuslakiin ja EU-direktiiviin

Ylinopeutta ajanut mies jäi poliisin haaviin 2  800 nuuskapurkkia autossaan – kahta parikymppistä joensuulaista epäillään veropetoksesta ja salakuljetuksesta

MT: Matti Vanhanen ei halua keskustan puheenjohtajaksi – "Sanon, etten pyri enää mihinkään"

HS-gallup: Tyytyväisyys hallituksen toimintaan on koronapandemian keskellä ennätyskorkealla

Kesäkuun hellejakso sai hyttyset kuoriutumaan rytinällä – etenkin pohjoisessa inisee tulevina viikkoina

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.