Ravitsemustieteilijä Uusituvalle merkittävä tunnustus

Kuopissa pitkään vaikuttaneelle ravitsemustieteilijälle Matti Uusituvalle on myönnetty Pohjolan ja Suomi-yhtiön lääketieteen palkinto. Sen arvo on 20 000 euroa.

Palkinto luovutetaan 8. tammikuuta Lääkäripäivillä Helsingissä.

Uusitupa on tehnyt pitkäjänteistä työtä kansanterveyden eteen. Hän hoiti Itä-Suomen yliopiston ravitsemusgenomiikan ja -genetiikan professuuria ennen kuin jäi eläkkeelle vuosi sitten, mutta vaikuttaa edelleen lukuisissa asiantuntijaelimissä.

– Elämäntapojen merkitys on geeniperimää ratkaisevampi monien kroonisten sairauksien, kuten aikuistyypin diabeteksen ehkäisyssä. Monipuolisella terveyttä edistävällä ruokavaliolla saadaan pitkäaikaisia terveyshyötyjä. Viimeaikaisissa tutkimuksissa on noussut erityisesti kasvisten, marjojen, hedelmien ja täysjyväviljojen arvo terveyden kannalta, sanoi Uusitupa.

– Täysjyväviljatuotteiden arvo terveydelle korostuu uusissakin tutkimuksissa.

Uusitupa on johtanut kansallisesti ja kansainvälisesti arvostettuja huippututkimuksia.

Kansainvälisesti siteeratuimpia biolääketieteen suomalaistutkimuksia on pitkäkestoinen aikuistyypin diabeteksen ehkäisytutkimus.

Palkinnosta päättivät Lääkäriliiton, Lääkäriseura Duodecimin, Finska Läkaresällskapetin ja Suomen lääketieteen säätiön hallitusten puheenjohtajat.

Oikaisu 5.1.2015 kello 17.30

Matti Uusitupa saa palkinnon Lääkäripäivillä 8. tammikuuta, ei "hetki sitten", kuten jutussa ensin väitettiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.