Rehn Ylellä: Sipilällä ei ole jääviysongelmaa Terrafamessa

Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.) katsoo, että pääministeri Juha Sipilällä (kesk.) ei ollut esteellinen tekemään hallituksessa päätöstä uudesta sadan miljoonan euron valtiontuesta kaivosyhtiö Terrafamelle.

– Oma käsitykseni on se, että missään tapauksessa minkäänlaista jääviysongelmaa ei ollut. Olen vastuullinen ministeri ja tiedän suhteellisen tarkkaan Terrafamen tilanteen. Olen aivan varma siitä, että pääministerillä ei ollut minkäänlaista tietoa siitä, että Katera Steel on saamassa tässä kauppaa tai urakkaa, Rehn sanoi Ylen Ykkösaamussa.

Kysymys esteellisyydestä nousi Kansan Uutisten uutisoitua, että Sipilän sukulaiset ja lapset ovat omistajina noin puolen miljoonan euron tilauksen saaneessa yhtiössä.

– Ei pääministerin sukulaisia voida asettaa liiketoimintakieltoon sen takia, että hän on pääministeri, Rehn torjui.

Rehnin mukaan Katera Steeliltä tilatut malminkuljettimet olisi tilattu joka tapauksessa.

– Tarkistin asian Terrafamelta kun keskustelu tästä asiasta nousi. Nämä malminkuljettimet olisi tilattu myös siinä vaihtoehdossa, että kaivos olisi päätetty sulkea, hän kertoi.

Rehnin mukaan hallituksen tukipäätös on tehty kestävällä pohjalla. Asiasta ei keskusteltu etukäteen, koska kaupasta ei ollut hallituksessa tietoa.

Sipilä vieraili pari viikkoa sitten kaivoksella ja ilmoitti silloin, että alasajovaihtoehto on nyt haudattu.

Rehnin mukaan alasajopuheet ovat jääneet sivuun, koska kaivos toimii nyt paremmin ja nikkelin ja sinkin hinta on noussut. Samalla yksityisten teollisten sijoittajien kiinnostus on kasvanut, vaikka kukaan ei ole vielä sitoutunut mukaan.

– Olen kohtuullisen luottavainen, että pääsemme tässä myöskin maaliin. Aika pian asiasta tulee varmaan tietoa, Rehn vakuutti.

Rehnin mukaan kaivoksen toiminta voi muuttua kannattavaksi noin vuodenvaihteessa 2017–18.

 

Uutista täydennetty 26.11. kello 11:49.

Sipilä sukulaistensa konepajaomistuksesta: Minulla on puhdas omatunto