Reissukärpänen ei pure kaikkia: "Osaisinko edes nukkua vieraassa maassa?"

Kuopiolainen Maire Huovinen, 60, ei ole koskaan käynyt ulkomailla.

– Mietin, että osaisinko edes nukkua vieraassa maassa. Joillekin on intohimo lähteä vähän väliä ulkomaille, mutta minun ei ole oikeastaan milloinkaan tehnyt mieli käydä siellä.

Hän ei ole kokenut matkustamista siinä mahdollisesti olevien riskien arvoiseksi.

– En ole kokeillut lentämistä, mutta luulen, että se saattaisi pelottaa minua. Ulkomailla on myös tauteja ja tutut sanovat, että aikaero aiheuttaa hirveän toipumisen kotiin tullessa. Olen ajatellut, että tilanne on varmaan aika stressaava, sillä heillä on ollut myös pahoinvointia.

Viisikymppinen Jaana Tammisuo ei ole kaivannut ulkomaille, koska Suomessakin on paljon nähtävää.

– Minulla ei ole ollut todellista tarvetta käydä ulkomailla.

Hän on nähnyt Suomea pohjoisesta etelään, mutta kokee, että kotikaupunki Kuopiossakin on monia hienoja paikkoja.

– Onhan Puijon tornikin aikamoinen nähtävyys. Siellä ei ole kuitenkaan tullut käytyä moneen vuoteen, vaikka se näkyy kodin ikkunasta.

Matkalle lähdetään, jos jokin asia vetää matkakohteeseen tai jokin työntää pois kotoa, kertoo matkailuntutkija Monika Lüthje. Hänen mukaansa matkakohteista haetaan yleensä jotain, mitä kotiympäristössä ei ole. Matkustamisella halutaan vastaavasti paeta joitain kotiympäristön asioita, kuten melua, saasteita tai stressiä.

– Jos ei halua mennä ulkomaille, voi yksinkertaisesti kokea saavansa kaiken kotimaasta. Nykyään yksi voi haluta matkustaa kotimaassa ekologisista syistä ja toinen esimerkiksi tukea kotimaista työvoimaa. On lukuisia syitä olla matkustamatta ulkomaille.

Taloudellinen tilanne, perhesuhteet ja vapaa-ajan puute ovat Katja-Marika Niskan matkustamattomuudesta tekemän pro gradu -tutkielman mukaan suurimpia syitä olla matkustamatta ulkomaille. Niska haastatteli tutkimustaan varten seitsemää henkilöä, jotka eivät olleet koskaan käyneet ulkomailla.

Haastateltavat matkustelivat kotimaassa paetakseen arkea. Erityisesti loman alussa tehty reissu uusiin maisemiin auttoi heitä irtautumaan arjesta. Sen jälkeen lomalla pystyi paremmin rentoutumaan myös kotona. Perheelliset haastateltavat matkustivat Niskan tutkimuksen mukaan mieluusti kotimaassa, sillä he kokivat sen lasten kanssa helpommaksi kuin ulkomaanmatkat.

Rahan ollessa tiukoilla matkat saattavat jäädä väliin. Yksinhuoltajana Tammisuon matkustamiseen käytettävät varat ovat olleet tiukoilla.

Huovinen puolestaan on pätkätyöläinen, eikä hänellä ole varaa lähteä matkustelemaan palkattomilla vapaillaan.

Toisaalta kohdemaan halpa hintataso voi myös houkutella matkoille, Lüthje huomauttaa.

Suurin osa Niskan tutkielman haastateltavista ei raaskinut lähteä ulkomaanmatkalle, koska palkallista lomaa on vain tietty määrä vuodessa ja ulkomaille meno vaatisi pitkän ajan. Lomasta ei aina liikene aikaa matkusteluun. Voi olla, että täytyy hoitaa lapsia tai pariskunnan yhteinen loma ei onnistu, koska vapaata ei ole samaan aikaan.

Huovinen ja Tammisuo kertovat myös ajanpuutteen olevan yksi syy, miksi ulkomaanmatkalle ei ole tullut lähdettyä. Huovisella ei oikeastaan ole lomaa. Tammisuon mielestä talviaikaan voisi olla mukavaa matkustaa jonnekin lämpimään, mutta kohteen pitäisi olla tarpeeksi lähellä.

– Siskoni on houkutellut minua Thaimaahan, sillä hän käy siellä perheensä kanssa. En kuitenkaan viitsi lentää niin kauas. Talvilomani kestää vain viikon ja niin pitkälle matkalle pitäisi mennä ainakin kahdeksi viikoksi, Tammisuo näkee.

Innostun ehkä vielä joskus matkustamaan, Tammisuo pohtii.

– Pitäisi olla kaverina joku, joka on käynyt reissussa aiemmin. Jo kieli pelottaa, sillä en oikein enää muista englantia. Kesälomalla voisi ehkä käydä jossain lähempänä, vaikka muutaman päivän kaupunkireissulla. Semmoinen voisi olla minulle sopiva.

Huovinen on toisinaan miettinyt, mistä hän on jäänyt paitsi, kun ei ole käynyt ulkomailla.

– Olen ajatellut, että pitäisi joskus uskaltaa tempaista ja käydä. Toisaalta olen miettinyt, että miksi pitäisi. Tuntuu, että maankamaralla on parempi olla ihan kotimaisemissa.

Tilastotietoa: Suomalaiset turisteina

Vuonna 2015 neljä miljoonaa eli 91 prosenttia 15–84-vuotiaista suomalaisista teki ainakin yhden yöpymisen sisältävän vapaa-ajan matkan kotimaassa tai ulkomailla.

Matkustamattomista 35 prosenttia ei halunnut matkustaa, 32 prosentilla terveys esti matkustamisen ja 16 prosenttia ei matkustanut rahanpuutteen vuoksi.

Vuonna 2015 suomalaiset tekivät ulkomaille runsaat 8 miljoonaa lomamatkaa, mikä on kolme prosenttia enemmän kuin vuonna 2014.

Lähde: Tilastokeskus

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Saarikon mukaan Kulmunin ministeriero herätti kentällä pohdintaa puoluejohtajan asemasta – "Olen aivan varma, että tämä kisa tarvittiin"

Keskusta haluaisi eläkerahastot tukemaan suomalaista omistajuutta, mutta yhtiöistä muistutetaan painoarvon olevan jo nyt korkea

United Brotherhoodin johtajaksi epäillyn miehen mukaan jäsenten huumeidenkäytön valvominen virtsatesteillä oli veljeyttä: "Pidetään toisista huolta, kun joillain lähtee vähän laukalle"

Miksi et lahjoittaisi hiuksiasi hyväntekeväisyyteen? – "Minua lohdutti ajatus siitä, että jonkun lapsen tai nuoren itsetunto kohoaa tekoni ansiosta", kertoo hiuslahjoituksen tehnyt Sofia, 29

Liikenneministeriö neuvottelee terveysturvallisuuden ohjeista joukkoliikenteeseen – Finnair edellyttää jo maskipakkoa

Ministeri Pekonen: "Kannustan työpaikkoja jo nyt siirtymään etätyöskentelyyn niiltä osin kuin mahdollista"

Pekka sai pankkiautomaatista setelin, josta kiinnostui ensin kaupan kassa, seuraavaksi vartija ja sitten poliisi

Poliisi: Tornion räjähdykseen ei näytä liittyvän terroristista motiivia

Poliisi vahvistaa: Helsingissä viime viikolla paljastunut henkirikos on paloittelusurma –  12 ihmistä vangittuna

Suomessa todettu vuorokaudessa 29 uutta koronavirustartuntaa –  Husin apulaisylilääkäri: "Trendi on ylöspäin, mistä pitää olla huolestunut"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.