Reiteen ampumista edelsi raju kahakka - hovioikeus muutti tuomioita

Itä-Suomen hovioikeus alensi yli vuodella Huvikummun ampujan vankeusrangaistusta. Hovioikeus tuomitsi kuopiolaisen Henri Hartikaisen, 28, kolmeksi vuodeksi ja yhdeksäksi kuukaudeksi vankeuteen. Käräjäoikeudessa hänet oli tuomittu vankeuteen viideksi vuodeksi.

Hovioikeus katsoi Siilinjärvellä reilu vuosi sitten sattuneen ampumavälikohtauksen olleen törkeä pahoinpitely, kun käräjäoikeus oli tuominnut Hartikaisen tapon yrityksestä ja syyttäjä vaatinut hänelle tuomiota jopa murhan yrityksestä.

Ratkaisevaa asiassa oli, että ampumavamman jalkaansa saanut siilinjärveläismies myönsi hovioikeudessa olleensa itse varustautuneena pesäpallomailalla ja tulleensa mailan kanssa kohti tapaamiseen tullutta Hartikaista. Tämä ei ollut esitutkinnassa selvinnyt, vaan tuli ilmi vasta käräjäoikeuden käsittelyssä Hartikaisen puolustukselta.

Uhri kiisti asian ensin, mutta hovioikeudessa myönsi tilanteen.

Raju välikohtaus keskellä päivää

Hartikainen ja hänen apurinsa menivät autolla tapaamiseen Siilinjärven Huvikummulle. Riita yltyi heti väkivaltaiseksi ja uhri ajoi Hartikaisen päälle autolla. Kun uhri nousi kuljettajan paikalta ja meni kaatunutta Hartikaista kohti, tämä ampui käsiaseella kosketuslaukauksen miehen jalkaan.

Hartikaisen apuri löi uhria vielä retkikirveellä päähän.

Hovioikeus tuomitsi apurin, 33-vuotiaan kuopiolaismiehen, törkeästä pahoinpitelystä, vahingonteosta, varkaudesta, ampuma-aserikoksesta ja huumausaineen käyttörikoksesta vankeuteen vuodeksi ja kymmeneksi kuukaudeksi.

Käräjäoikeus oli hylännyt syytteen kirveellä lyömisestä ja tuominnut miehen vankeuteen vain kahdeksi kuukaudeksi, joten hovioikeus muutti rangaistusta merkittävästi.

Hovioikeuden mukaan Hartikainen ja hänen apurinsa teko ei ollut ennalta suunniteltu eikä heillä ollut tarkoitus tappaa uhriaan, vaikka laukaus reiteen oli erittäin vaarallinen. Uhri sai tilanteesta niin vakavat vammat, että Hartikainen tuomittiin maksamaan uhrille korvauksia yhteensä yli 40 900 euroa.

Siitä suurimman yksittäisen osan muodostivat 15 000 euroa tilapäisestä haitasta ja lähes 11 900 euroa ansionmenetyksestä.

Tapaus oli Pohjois-Savossa harvinainen ampumavälikohtaus, sillä se tapahtui keskellä arkipäivää vilkkaan urheilualueen vieressä.

Rahanpesusta ja suojelemisesta tuomiot

Hartikainen pakoili poliisia tapahtuman jälkeen kymmenen päivää. Kun poliisit menivät ottamaan häntä kiinni mökiltä Kuopion Pihkamäestä, Hartikainen ampui aseella ilmaan.

Piiritys kesti noin tunnin, kunnes Hartikainen antautui poliisille.

Hartikainen tuomittiin Huvikummussa tapahtuneen törkeän pahoinpitelyn, ampuma-aserikoksen, varomattoman käsittelyn ja vahingonteon lisäksi myös virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta, ampuma-aserikoksesta ja varomattomasta käsittelystä.

Lisäksi hänet tuomittiin dopingrikoksesta ja huumausainerikoksesta.

Hovioikeus tuomitsi myös Hartikaisen naisystävän rahanpesusta 60 päiväsakkoon hänen pidettyä hallussaan huume- ja dopingkaupan rahoja. Hartikainen oli myynyt amfetamiinia ja dopingaineita ja antanut myyntivoittoja piiloteltavaksi naiselle.

Lisäksi 36-vuotias mies tuomittiin rikoksentekijän suojelemisesta 60 päiväsakkoon. Tuomio pysyi samana hovioikeudessa. Mies oli antanut Hartikaiselle ja tämän apurille kyydin Kuopiosta Siilinjärvelle ja ampumapaikalta pakoon.

Osapuolet vaativat muutosta tuomioihin - mies ampui aseella Siilinjärvellä ja Kuopiossa

Ampujan maksettava yli 52000 euroa erilaisia korvauksia

"Poliisi. Pysähtykää" - Näin etsintäkuulutettu ampuja jäi kiinni Kuopiossa

Ampujaa epäillään myös dopingkaupasta

Ampumavälikohtaus: Uhria ammuttiin kosketuslaukauksella reiteen - aseessa ensin syöttöhäiriö

Huvikummun ampujalle vaaditaan 10 vuoden vankeutta

Huvikummun ampuja oli testaillut asetta jo matkalla - epäillään murhan yrityksestä

Uusimmat

Kotimaa

Mopoilevat nuoret pitävät puoliaan: "Meitä kohdellaan kuin suuria rikollisia"

Asiantuntijat hallitusneuvotteluiden taloustavoitteista: "Kuulostaa epärealistiselta, mutta olen mielelläni väärässä"

"Laittoman maahantulon paine itärajalla korkea, mutta raja pitää hyvin Venäjän puolella"

Tutkimus: Yksi ja sama geenivirhe aiheuttaa kolmelle suositulle koirarodulle niiden ominaisen ulkonäön ja pitkän listan vakavia terveysongelmia

Halla-aho osasta PS-nuoria: "Nämä ihmiset ovat väärässä puolueessa"

Rinne: Talousraami lähes selvillä, hallituksen valmistuminen mennee ensi viikkoon

Suonenjoen Pia Pentikäinen lähtee perussuomalaisten puoluesihteerikisaan

Kansalaisjärjestö: Eurooppa hukkuu valheelliseen informaatioon eurovaalien alla

Miestä syytetään lapsensa kaappauksesta Irakiin – yritti kiristää syyttäjän mukaan puolisoaan hankkimaan hänelle oleskeluluvan

Palomiehet turvasivat hävittäjän laskun Kuopion lentokentälle

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.