Repoveden riippusillan romahdus ei johtunut liian monen kävelijän painosta – kenttäpäällikkö: Kyllä silta kestää sen

Repoveden riippusillan kiinnikkeessä ollut halkeama oli mahdoton havaita, sanoo Metsähallituksen luontopalveluiden kenttäpäällikkö Auvo Sapattinen.

– Se oli kymmenkunta senttiä betonivalun sisällä. Se oli täysin mahdoton havaita, Sapattinen sanoo STT:lle.

Repoveden kansallispuistossa olevan riippusillan kannatinvaijeri petti eilen. Silminnäkijän mukaan silta keikahti 45 asteen kulmaan. Onnettomuushetkellä sillalla oli yhdeksän ihmistä, mutta kukaan ei loukkaantunut. Sapattisen mukaan onnettomuuden tarkkaa syytä on vaikea selvittää.

– En ole rakennusalan ihminen, mutta olisiko tullut metallin väsyminen. Tämä on arvaus. Syytä on varmasti tosi vaikea selvittää.

Sapattinen sanoo, että vaikka sillalla ei ohjeiden mukaan saisi olla yhdeksää ihmistä, kannatinvaijerin katkeaminen ei johdu siitä.

– Kyllä silta kestää sen, ei siitä ole kiinni se homma. Lujuudet on laskettu niin, että (se kestää) isommankin porukan.

Rajoitus on kuitenkin asiakasturvallisuuden takia varmuuden vuoksi, Sapattinen sanoo.

– Kun riippusillalla kävelee kymmenen metrin välein, heilunta ei ole sellaista kuin jos siihen menisi iso porukka.

Onnettomuutta selvittävän poliisin mukaan tässä vaiheessa näyttää siltä, ettei tapaus anna syytä rikostutkintaan.

– Lähipäivinä asia ratkeaa lopullisesti. Alustava vaikutelma on, että ei johda rikostutkintaan, sanoo tutkinnanjohtaja Ilkka Kiesilä STT:lle.

Onnettomuustutkintakeskuksesta kerrotaan STT:lle, ettei se ala selvittää Repoveden onnettomuutta muun muassa siitä syystä, että kukaan ei loukkaantunut.

 

Silta tarkastettu viimeksi vuonna 2012

 

Silta on Sapattisen mukaan 30 vuotta vanha ja se on tarkastettu viimeksi vuonna 2012. Hän ei osaa vielä arvioida, johtaako Repoveden siltaonnettomuus nyt tarkastuksiin muilla riippusilloilla tai voidaanko vastaavia tapahtumia jotenkin ehkäistä.

– Siltoja tarkastetaan meillä jatkuvasti. Oma henkilökunta tekee niitä, ja niitä ostetaan myös ulkopuolisilta tarkastajilta. On ammattilaisten ja rakennesuunnittelijoiden tehtävä laskea, että siellä on riittävästi rautaa ja kiinnikkeitä, jotta se varmasti kestää.

Sapattinen ei osaa sanoa, kuinka paljon käyttöikää onnettomuussillalla oli vielä jäljellä. Silta on hänen mukaansa siirtynyt Metsähallitukselle Valkealan kunnalta.

Riippusiltoja on Sapattisen mukaan Suomen kansallispuistoissa yhteensä kymmeniä. Eilen puhuttiin 5–10 riippusillasta, mutta määrä on Sapattisen mukaan tarkentunut.

Repoveden kansallispuisto sijaitsee Kouvolan ja Mäntyharjun alueella.

Kansallispuiston onnettomuus: Metsähallitus aikoo selvittää sillan keikahtamisen syyn