Reserviläisiä motivoi nyt kuntoilu – talvijotos on hyvä syy pitää hiihtokuntoa yllä

Reserviläisten valtakunnalliseen liikunta- ja koulutustapahtumaan lauantaina osallistuneet sanoivat osallistumisensa tärkeäksi syyksi kuntoilun. Talvijotokseen osallistuminen motivoi pitämään kuntoa yllä ennen tapahtumaa.

Jotos tarkoittaa maastoreitin kiertämistä 3–4 hengen partioissa niin, että partiot suorittavat matkalla erilaisia tehtävärasteja. Talvijotoksessa pääasiallisena etenemismuotona on hiihtäminen sotilassuksilla.

Valtakunnallinen talvijotos järjestettiin tänä vuonna Kuopiossa. Tapahtuman järjestämisvastuu kiertää vuosittain eri paikkakunnilla.

"Kuin hyvä kertausharjoitus"

Kuopion tapahtuman kisakeskuksena toimi Neulamäki, josta partiot kiersivät muun muassa Heinjoen ampumaradalla sekä aivan Petosen keskustan tuntumassa.

Noin 30 kilometrin jotosreitin kiertäminen alkoi lauantaiaamuna ja partioiden odotetaan selviävän reitiltään maaliin sunnuntaipäivän aikana.

– Jotos on kunnon puolella hyvä motivaattori. Reserviläistoiminta on hyvää kuntoilua ja samalla jotokseen liittyy kilpailullinen elementti, jossa voi testauttaa omaa taitotasoaan, Mika Pääkkönen kertoi. Hän osallistui jotokseen Siilinjärven Reserviupseerien partiossa.

Jotoksen järjestäjinä toimivat tänä vuonna Pohjois-Savon reserviläispiirit yhdessä MPK Pohjois-Savossa kanssa. Lisäksi apua järjestelyihin oli saatu Karjalan lennostolta.

– Jotokseen osallistuminen ja tapahtuman suunnittelu käyvät molemmat hyvästä kertausharjoituksesta, jotoksen varajohtaja Jari Hynninen kertoo.

– Jotoksen suunnittelu alkoi jo vuosi sitten. Se on samalla myös johtamisharjoitus meille tapahtuman järjestäjille, jotoksen johtaja Simo Jääskeläinen selvittää.

Kuopiossa tapahtumassa oli järjestetty myös tehtävärastien valmistautumiskierros entisen Kuopion asevarikon luolissa. Kaikkien rastien tehtävät olivat sotilasaiheisia. Koulutusrasteillakin käytiin siksi läpi esimerkiksi miinoja, radiovälineistöä sekä aseiden käyttöä.

Partioina kulkiessaan ryhmät eivät kanna aseita, vaan mukana kulkevat sen sijaan esimerkiksi kartat, kompassi, suksenhuoltovälineet ja emit-kilpailukortti.

Sunnuntaina päättyvä tapahtuma on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa.

Reserviläisten talvijotos kilpaillaan Kuopiossa - yleisörasti Petosella