Riki Sorsan haastattelu vuodelta 2012: "Tahko on toinen koti"

Riki (Richard Esko) Sorsa on ”iänikuisia tahkolaisia”.

– Skimbattiin siellä jo 1970-luvulla kauan ennen laulajauraa. Ajattele, yli 40 vuotta. Mitä ihania muistoja, hyväntuulinen taiteilija herkistyy Helsingin Korkeavuorenkadun pikkukahvilan pöydän ääressä.

Aluksi Tahko veti nuoria laskettelijoita viikonloppuisin. Kun Reggae OK ja Muuttohaukka sinkosivat uran nousuun, tuli Tahkosta tukikohta. Sieltä oli hyvä suunnata keikoille eri puolille Suomea. Ja Tahko oli taukopaikan lisäksi tietenkin myös esiintymispaikka.

– Se oli silloin yksi Suomen parhaista keikka- ja bailumestoista, hän muistelee.

Mutta tarpeet muuttuivat myös laulajan perheessä. Lapset alkoivat kysellä, mitä lomilla tehdään. Ratkaisu oli helppo: hankittiin Tahkolta oma hiihtomaja sukulaisten kanssa. Perheillä on yhteensä viisi lasta.

– Kun jokainen otti yhden kaverin mukaan, niin lapsia oli jo kymmenen. Meitä oli aina kokonainen armeija liikkeellä.

Riki Sorsan mukaan Tahkon valintaan vaikutti kaksi asiaa. Ensinnäkin sijainti. Keskus on 5–6 tunnin ajomatkan päässä Helsingistä. Käytännössä se tarkoittaa, että kun aamulla lähtee, iltapäivällä on jo rinteessä.

Myös junayhteys on loistava ja paranisi Sorsan mielestä entisestään, jos Siilinjärveltä saataisiin sivuraide Nilsiään. Kiireiset matkaavat lentokoneella Kuopion kentälle.

– Toiseksi me tunsimme paikan ja ihmiset. Tahko tuntui kodilta ja oli kuin koti.

Tahkon mökillä viihdyttiin vuosien ajan lähinnä talvella. Kesäkäyttö oli lähes olematonta ennen Ekku Pentin ”loistoideaa” eli golfkenttää. Sen jälkeen Sorsa ystävineen on ollut tuttu näky Tahkolla myös kesäisin.

– Olen pitkään ihmetellyt, miksi Ekulle ei ole pystytetty patsasta Nilsiään. Hänen ansioistaan siellä on nyt mega-
iso viihdekeskus. Ilman Tahkoa Nilsiä olisi pieni kylä keskellä ei mitään. Ekusta on pidetty liian vähän ääntä, Sorsa pohtii.

Tahkon likietuisuuden ovat huomanneet muutkin helsinkiläiset. Vaikka ollaankin keskellä Savoa, niin Sorsa kuvailee Tahkon raitin elämää ”aika helsinkiläishenkiseksi”.

– Jos ei Hesassa ollut jo tavattu, niin viimeistään Tahkolla tutustui. Siellä saattoi löytää naapurista lasten koulukavereita.

Hän muistaa ajan, jolloin päärinteen ala-asema oli pelkkä teltta.

– Paikka on muuttunut parakkikylästä täyden palvelun viihdekeskukseksi. Kaikki on käden ulottuvilla.Voi lasketella, pyöräillä, kelkkailla, ratsastaa, meloa, tai jos keli on huono, niin sisälle pääsee pelaamaan sählyä, keilaamaan tai uimaan.

Riki Sorsalla todettiin vuoden 2006 maaliskuussa kurkkusyöpä. Seuraavat pari vuotta hän sanoo olleensa ”kaikesta ihan veke”. Noina aikoina Tahkon mökki tuli entistä rakkaammaksi.

– Toipumisen aikoihin se oli minulle hirveän tärkeä paikka. Käveltiin kaverin kanssa ylös huoltorinnettä alppityyliin siksakkia. Kaveri toipui ohitusleikkauksesta. Meillä oli täysin oma kävelytahti.

Korkeavuorenkadun kahvilassa Rikin tuntevat kaikki, ja tuttuja käy moikkaamassa jatkuvasti. Toipumisen aikaan hän halusi olla omissa oloissaan.

– Tahkolla ei tarvitse koskaan olla yksin, mutta siellä saa olla myös rauhassa, jos niin haluaa. Ihmisille tulee paikkoja, joissa tuntee olevansa kotonaan, on tuttua ja turvallista.

Syövän taltuttua laulajalla alkoi ”uusi elämä” kuten hän itse kuvaa. Hän sanoo olevansa tyytyväinen nykyiseen oloonsa. Vointi ja kunto on hyvä. Turha ”kohkaaminen” on jäänyt pois.

– Minulla on ihana tilanne. Pystyn vähän laulamaan ja harrastamaan rakastamaani musikkia, joka sentään täytti kokonaan elämäni.

Pitkät keikkaputket ovat historiaa. Sorsa voisi harkita vielä joskus kiertuetta tai konserttisarjaa. Tilauskeikkoja hän tekee mielellään yhdessä pianisti Olli Ahvenlahden kanssa. Duon nimi on Sorsaa Ahvenlahdella.

– En enää suunnittele elämää hirveän pitkälle, paitsi että uusi levy on tulossa. Pari kappaletta on jo valmiina, joten eiköhän se syksyllä ole valmis, joulukuussa 60 vuotta täyttävä mies sanoo.

Häneltä itseltään Tahkon käyttö on vähentynyt, aikaa menee enemmän Sipoon mökillä. Mutta tyhjillään talo ei suinkaan ole.

– Uutta ikäpolvea on tulossa. Tiedän, että meidän lapset haluavat omien perheidensä kanssa jatkaa. Paikasta ei luovuta, siitä on tullut rakas paikka, heillekin melkein kuin toinen koti.

Keväällä 2010 Riki levytti kappaleen Elän kuin haaveilin.

– Se on ihana biisi, veret pysäyttävä. Nyt todella huomaan, että olen elänyt, niin kuin haaveilin. Ja olen löytänyt ilon, joka oli kateissa monta vuotta.

Tämä juttu on julkaistu Savon Sanomissa 19.2.2012.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Riki Sorsan hittibiisi auttoi Hjallis Harkimoa yksinpurjehduksessa: "Tunsin Rikin 15-vuotiaasta asti"

Riki Sorsa parantui yhdestä syövästä, toinen nujersi muusikon

IS: Riki Sorsa on kuollut