Rikolliset lähettävät Postin nimissä taas uusia huijausviestejä

Useat ihmiset ovat saaneet viime päivinä huijaustekstiviestejä, jotka on lähetetty Postin nimissä, mutta jotka eivät liity Postiin.

Tekstiviesteissä on Postin nimi ja sähköposteissa myös logo. Viesteissä kerrotaan saapuneesta lähetyksestä, voitetusta palkinnosta tai maksamattomasta postimaksusta, joka tulisi hoitaa.

Viestissä voi lukea esimerkiksi: "Lähetyksesi on laitettu sivuun, sillä siitä puuttuu postimaksu. Maksa täällä (linkki). Ilmoitetut summat voivat olla pieniä, mutta kyse ei aina ole rahan saamisesta, vaan viesteillä voidaan hankkia huijareiden käyttöön rahan sijasta tai lisäksi myös henkilötietoja.

Tyypillistä on, että huijausviestissä kehotetaan klikkaamaan viestissä olevaa linkkiä ja antamaan sinne henkilö- tai pankkitietoja. Viestit eivät ole aitoja eivätkä siltä lähettäjältä, joiden nimi niissä lukee.

Postin aidoissa paketin saapumisilmoituksissa kerrotaan paketin noutopaikka ja sen osoite eikä viestissä ikinä kehoteta avaamaan linkkejä tai antamaan henkilötietoja jonnekin lomakkeeseen.

Postin nimissä lähetettyjä huijausviestejä on tullut suomalaiselle iso määrä viime viikolla sekä runsaasti myös tällä viikolla.

Aiemmin vastaavia huijausviestejä on lähetetty ainakin Tullin nimissä.

Tietojen kalasteluviesteillä voidaan yrittää päästä käyttäjän nettipankkiin, saada henkilötunnus ja muita henkilötietoja esimerkiksi pikavippipetoksiin tai liittää henkilötietojen antaja niin sanottuun tilausansaan eli väittää, että hän on tehnyt kestotilauksen jostain huuhaa-tuotteesta.

Huijaustekstiviestit ja -sähköpostit kannattaa vain hävittää klikkaamatta niiden linkkejä.

Jos odottaa postipakettia, aidossa viestissä on osoite, josta sen voi noutaa.

Jos on erehdyksessä antanut pankkitietojaan huijaussivustolle, asiasta kannattaa ilmoittaa poliisille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.