Rikoskomisariolle syyte vapaudenriistosta

Syyttäjä vaatii Itä-Suomen poliisilaitoksen rikoskomisariolle rangaistusta vapaudenriistosta. Syyttäjä pitää tekoa tuottamuksellisena eli ei tahallisena tekona.

Tapaus on harvinainen. Syyte on erikoinen myös siksi, että kuvattu tapahtumien kulku liittyy poliisin työhön rikostutkinnan tutkinnanjohtajana.

Epäilty vapaudenriisto koskee tilannetta, jossa Itä-Suomen poliisin tutkintaryhmällä oli vakavasta väkivaltarikoksesta epäilty mies pidätettynä Kuopion poliisiasemalla.

Epäilty mies otettiin kiinni, pidätettiin ja laskettiin kuulustelujen jälkeen vapaaksi eikä hänellä ollut asiassa vaatimuksia.

Savon Sanomien tietojen mukaan poliisilaitos itse vei asian myöhemmin eteenpäin rikosepäilynä.

Savon Sanomat ei tavoittanut tiistaina kello 15:n ja 16.30n välillä ketään poliisilaitoksen johdosta enää työpaikaltaan eikä edes kännyköistäkään vahvistamaan asiaa. Poliisin puhelinvaihteen mukaan tavoiteltujen vastuuhenkilöiden piti olla normaalisti työpaikallaan, mutta kukaan heistä ei ollutkaan tavoitettavissa.

Pidätetty päästettiin vapaaksi

Rikosepäilyn mukaan tutkinnanjohtajan olisi pitänyt pidättämisen takarajan, kolmannen vuorokauden lähestyessä, tehdä vangitsemisvaatimuksesta ennakkoilmoitus käräjäoikeudelle ja sen jälkeen kirjallinen vaatimus.

Ilmoituksen voi tehdä kirjallisesti tai suullisesti. Tutkinnanjohtaja oli sanonut vangitsemisvaatimuksesta sanallisesti oikeuteen, mutta siitä ei löydy käräjäoikeudesta kirjallista merkintää.

Epäilty oli sallitun ajan putkassa ja selvitti asiaa osaltaan poliisille. Tutkinnanjohtaja ja syyttäjä tulivat tulokseen, ettei pidätetylle miehelle haetakaan vangitsemista, vaan tämä päästetään vapaaksi odottamaan esitutkinnan valmistumista.

Mies päästettiin vapaaksi aamulla ennen kello 9:ää ja rikostutkinta jatkui normaalisti.

Jos poliisi olisi vaatinut miestä olisi vangittavaksi käräjäoikeudessa, määräaikaa vangitsemisvaatimukselle olisi vielä ollut jäljelläkin.

Poliisi tutki asian asianmukaisesti loppuun. Epäilty tapon yritys vaihtui myöhemmin nimikkeenä törkeäksi pahoinpitelyksi.

Oman laitoksen tukiyksikkö

Myöhemmin rikoskomisario kutsuttiin kuulusteluihin, miksi vaadittavaa ennakkoilmoitusta ei löydy. Se olisi pitänyt tehdä, vaikka tilanne ei vangitsemiseen johtanutkaan.

Poliisilaitoksilla on nykyään laillisuusvalvontayksiköt, joiden tehtävä on neuvoa, tukea ja ohjeistaa poliiseja työssään.

Yksiköiden tarkoitus on ennakkoon varmistaa, ettei lakia rikottaisi tutkinnallisissa tai kenttätyön tilanteissa eivätkä työntekijät joutuisi epäilyjen alle töitä tehdessään.

Oikeusyksiköt eivät itse voi tehdä rikostutkintaa oman laitoksensa väestä eikä niitä ole perustettu sitä varten.

Nyt asia tutkittiin loppuun Päijät-Hämeessä. Myös asian oikeuskäsittely käydään muualla kuin Kuopiossa puolueettomuuden varmistamiseksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.