Rikostarkastaja: Kerjäläiset tuskin ihmiskaupan uhreja

Helsingin romanikerjäläiset eivät luultavasti ole järjestelmällisen ihmiskaupan uhreja, arvioi Helsingin poliisin rikostarkastaja Petri Rainiala.

- Jos joku BMW:llä ajava mies saa romanilta rahaa, en pidä sitä kovin merkittävänä ihmiskaupan kannalta, Rainiala sanoo STT:n haastattelussa.

Rainialan mukaan se, että romanit elävät heikoissa sosiaalisissa oloissa, ei vielä tee heistä ihmiskaupan uhreja. Se tosin saattaa olla altistava tekijä.

Sanomalehti Hufvudstadsbladet uutisoi viikonloppuna Helsingin Sörnäisissä ajavista merkkiautoista, joiden kyydissä olevat pukumiehet keräävät talteen romanikerjäläisten päivätulot. Vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet arveli lehden haastattelussa, että tapaus viittaisi ihmiskauppaan.

Poliisipäällikkö Jari Taponen kuitenkin tähdentää STT:lle, että kiistattomien todisteiden puutteesta huolimatta poliisi ottaa ihmiskauppaepäilyn vakavasti.

- Helsingin poliisin linja on, että mitä mediassa on esitetty, selvitetään. Mikäli ilmenee jotain, aloitetaan esitutkinta. Sitä ei voida kuitenkaan aloittaa ennen kuin faktat on hankittu, Taponen kommentoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.