Rinne: Tällä vaalikaudella ei saada 4  000:ta hoitajaa ja lääkäriä lisää – "Ei ole rahaa"

Pääministeri Antti Rinteen (sd.) mukaan tällä vaalikaudella ei saada 4  000:ta hoitajaa ja lääkäriä lisää, koska rahaa ei ole riittävästi. Rinne kommentoi asiaa puoluejohtajien paneelikeskustelussa Kuntamarkkinoilla Helsingissä.

Kommentista voi päätellä, että vanhustenhoivan sitovan hoitajamitoituksen siirtymäajasta tulee pitkä. Sosiaali- ja terveysministeriöstä (STM) kuitenkin korostetaan, että siirtymäaikaa ei ole vielä lyöty lukkoon, koska selvitystyö on kesken.

Ympärivuorokautisen hoivan sitovaksi hoitajamitoitukseksi on kaavailtu 0,7 hoitajaa yhtä hoidettavaa kohti. Tämän toteuttamisen on arvioitu vaativan yli 4  000 hoitajaa lisää. Elokuun lopulla Kuntaliitto ja Kuntatyönantajat nostivat omaa arviotaan 5  000 hoitajaan.

Rinteeltä kysyttiin keskustelussa, mikä on sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen merkittävin saavutus tämän hallituskauden aikana. Rinne vastasi, että hallitus pyrkii toteuttamaan tämän vaalikauden aikana 0,7:n hoitajamitoituksen, seitsemän päivän hoitotakuun ja tuhannen ihmisen lisäyksen hoitavaan henkilökuntaan eli lääkäreihin ja hoitajiin.

–  Ihan loppuun asti ei saada, tarvitaan 4  000 hoitajaa ja lääkäriä lisää. Sitä ei pystytä tällä vaalikaudella toteuttamaan, ei ole rahaa, Rinne sanoi.

Siirtymäaika pohdinnassa

Hallitus aikoo antaa eduskunnalle esityksen sitovasta hoitajamitoituksesta tämän vuoden loppuun mennessä. Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) on sanonut, että mitoitus on tärkeää saada ripeästi ja yhdellä kertaa kirjattua lakiin, jotta yhteinen tahtotila käy kaikille selväksi.

Mitoituksen toteuttamiseen tulee siirtymäaika. Asiantuntijaryhmässä pohditaan parhaillaan, kuinka pitkä siirtymäaika lakiin kirjataan ja miten sitovasta mitoituksesta aiheutuva työntekijöiden tarve ylipäätään ratkaistaan.

Kiuru on arvioinut, että tuloksia siirtymäajasta kuullaan syyskuun loppuun mennessä. Sillä välin hallitus aikoo varata ensi vuoden budjettiin rahaa niin, että nykyinen suositus 0,5:n mitoituksesta toteutuisi joka puolella.

STM:n ylijohtaja Kirsi Varhila korostaa, että selvitystyö ikäihmisten palveluista on edelleen kesken.

–  Siellä nyt tehdään sitä laskentaa ja muotoilua kaiken kaikkiaan tästä asiasta. Sillä, miten se pykälä muotoillaan, on vaikutusta siihen, millä aikajänteellä ja miten tämä hoitajamitoitus saadaan kuntoon, Varhila kertoo.

Varhilan mukaan siirtymäajan lopullista pituutta on vaikea ennakoida.

–  Voi olla, että poliittista ennakointia ja arviointia on tehty. Selvää on, että siirtymäajat tulevat menemään hallituskauden lopulle. Tuleeko menemään seuraavalle hallituskaudelle, sitä minun on vaikea tässä kohtaa mennä arvioimaan.

Työntekijöiden saatavuus pulmana

Asiantuntijaryhmän varapuheenjohtaja, STM:n neuvotteleva virkamies Satu Karppanen kertoo, että suurimmat haasteet sitovan hoitajamitoituksen toteuttamisessa liittyvät työntekijöiden saatavuuteen.

–  Henkilöstöä ei ole saatavilla hallituskauden loppuun mennessä sellaista määrää kuin 0,7:ään tarvitaan, Karppanen sanoo.

Hallitusohjelmaan on kirjattu, että 0,7:n sitovan hoitajamitoituksen toteuttamiseen on vuonna 2023 käytössä 70 miljoonaa euroa vuosittaista lisärahaa.

Karppasen mukaan tämä summa ei riitä 4  400 työntekijään, joka on ollut Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) arvio tarvittavasta lisähenkilöstöstä.

–  Tiedossa on ollut, että uudistusta ei ole mahdollista toteuttaa kokonaisuudessaan tällä hallituskaudella.

Sitova mitoitus voi viedä hoitajia pois kotihoidosta

Kuntia edustavan Kuntaliiton mielestä riittävä siirtymäaika olisi useita vuosia. Kuntaliitto on pitänyt 0,7:n sitovaa mitoitusta kovana vaatimuksena, koska tarvittavaa määrää työntekijöitä ei tällä hetkellä ole saatavilla.

STM ja THL ovat aiemmin arvioineet, ettei hoitajamitoituksen nostaminen ratkaise vanhustenhoidon ongelmia. Ministeriöstä sanottiin keväällä STT:lle, että on tärkeää arvioida kokonaisuutta. Ympärivuorokautisen hoivan sitovan hoitajamitoituksen on pelätty muun muassa vievän hoitajia pois kotihoidon palveluista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Uutissuomalainen: Vanhustenhoidosta Valviralle tehdyt kantelut ja epäkohtailmoitukset lisääntyivät merkittävästi viime vuonna

MT: Enemmistö suomalaisista kannattaa kahden presidenttikauden rajoitusta, mutta yli neljäsosa haluaa Niinistön jatkoon poikkeuslailla

"Tilanne on edelleen päällä" – korjausliikkeet vanhustenhoidossa eivät ole olleet riittäviä

Ilmoitukset vanhustenhoidon puutteista moninkertaistuivat viime vuonna Valvirassa – "Ensisijaisesti asiakkaan tulisi tehdä muistutus hoivakodin johtajalle"

Kevättulvat muuttuivat hankalasti ennustettaviksi talvitulviksi

Vesihuollon myynti houkuttaa talousvaikeuksien keskellä Ähtärissä – pienten kuntien vesihuoltolaitokset tuskin kuitenkaan kiinnostavat sijoittajia

Uutisanalyysi: Oppivelvollisuus laajenee, mutta kuka ottaa kopin opintonsa keskeyttävästä nuoresta?

Sahojen ja vaneritehtaiden lakko päättyy – "Osapuolten näkemykset olivat alkumetreistä saakka todella, todella kaukana toisistaan"

Saimaannorpille kolattiin noin 150 apukinosta huonosta lumitilanteesta huolimatta – "Rannat ovat paljaat, ja keväinen laine lyö rantaan", kuvailee WWF:n aluevastaava tilannetta Etelä-Saimaalla

Ongelmat Nordean tileissä poistuneet

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.