Rinne: Ukrainan kriisi ei vaikuta budjetin pohjaan

Valtiovarainministeri Antti Rinteen (sd.) mukaan ensi vuoden talouskasvuennuste ei ole muuttunut Ukrainan kriisin takia. Valtiovarainministeriön arvio ensi vuoden talouskasvuksi on yhä sama kuin kesäkuussa arvioitiin. Kansantuotteen odotetaan kasvavan ensi vuonna 1,4 prosenttia.

- Voi olla, että tilanne on huomenna tai ensi viikolla täysin erilainen. Tässä hetkessä se näyttää siltä, Rinne sanoi.

Budjetin pohjaennusteet ovat näin ennallaan.

Valtiovarainministeriö valmistelee tänään ja huomenna budjettiriihessään ehdotusta ensi vuoden talousarvioksi. Rinne kommentoi Königstedtin kartanossa käytävien neuvotteluiden edistymistä iltapäivällä toimittajille.

Mediatietojen mukaan Venäjä olisi rajoittamassa muun muassa ylilentoja vastatoimena EU:n pakotteille, millä olisi iso merkitys lentoyhtiö Finnairille. Rinne ei halunnut vielä arvioida mahdollisten rajoitusten vaikutuksia.

Kataisen ja Stubbin hallitusten tekemät sopeutuspäätökset painavat Rinteen mukaan lisävelan tarpeen ensi vuonna puoleen siitä, mitä tänä vuonna tarvitaan. Ensi vuonna otetaan noin 4 miljardia lisää velkaa.

Hänen mukaansa budjettiriihessä harkitaan lisätoimia työttömyyden hoitoon. Ongelmana on, että työttömyyden lisääntyessä myös avointen työpaikkojen määrä on kasvanut. Rinteellä ei kuitenkaan ollut vielä konkreettista kerrottavaa siitä, mitä kohtaanto-ongelmalle voidaan tehdä.

Valtiovarainministeriö julkistaa budjettiehdotuksensa pääkohdat huomenna. Kokonaisuudessaan se julkaistaan torstaina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.