Rinne alkaa rakentaa hallitusta – "Kysymyksissä ei syleillä koko maailmaa, vaan kartoitetaan isoja ja tärkeitä ilmiötä"

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne alkaa rakentaa hallitusta kahdeksaa eri ilmiötä koskevien kysymysten pohjalta. Ilmiöitä ovat esimerkiksi ilmastonmuutos ja koulutus.

Vastauksia odotetaan vappuaattona kello 12:een mennessä, mutta Rinteen mukaan puolueet saavat julkistaa vastauksensa sitä ennenkin.

Neljän suurimman puolueen käymien alustavien talouskeskustelujen perusteella Rinne arvioi, että varsinaisten hallitusneuvottelujen aloittaminen saattaa venyä parilla päivällä aiemmin aiotusta päivämäärästä, joka on 6. toukokuuta.

–  Keskustelujen perusteella näyttää selvältä, että tarvitaan ehkä muutama päivä tähän alkuun lisää, jotta tiedetään, mistä lähdetään liikkeelle. Kaikkien puolueiden, myös pienempien puolueiden kesken käydään talouskeskustelua.

Rinne sanoo, että toimivaan enemmistöhallitukseen tarvitaan kuitenkin ainakin yksi kolmesta SDP:n jälkeen suurimmasta puolueesta eli perussuomalaisista, kokoomuksesta tai keskustasta. Rinne ei halunnut ottaa kantaa, kuinka monta kansanedustajaa enemmistöhallitus tarvitsee tuekseen.

Maahanmuutosta ja verotuksesta ei erillisiä kysymyksiä

Rinne korostaa, että hallitustunnustelijan kysymyksissä ei syleillä koko maailmaa, vaan kartoitetaan tiettyjä isoja ja tärkeitä ilmiöitä, joita kannattaisi viedä eteenpäin strategisina hallitusohjelmatavoitteina.

Lopullisia vastauksia suuriin ilmiöihin tuskin pelkissä hallitusneuvotteluissa saavutetaan. SDP haluaisi ottaa käyttöön komiteaperusteisen lainvalmistelun, jonka avulla tiettyjä kimurantteja kysymyksiä pystyttäisiin ratkomaan.

–  Oleellista on se, että näihin asioihin tulee selkeyttä, mutta uskon, että esimerkiksi verouudistus saattaa olla sellainen asia, johon tarvitaan valmistelua komitealaitoksen kautta, Rinne arvioi.

Puolueiden tulee vastauksissaan kuvata, mitä ilmiöistä ajattelevat. Sen lisäksi kustakin kohdasta esitetään täsmentäviä kysymyksiä.

Sosiaali- ja terveydenhuollon ja sosiaaliturvan uudistuksista on näiden lisäksi omat kysymyksensä. Esimerkiksi maahanmuutosta ja verotuksesta ei ole erillisiä kysymyksiä, mutta niitä sivutaan Rinteen mukaan useiden kohtien alla täsmentävissä kysymyksissä.

Kaikki yhtä tärkeitä

Ilmiöitä ovat muun muassa Hiilineutraali ja luonnon monimuotoisuuden säilyttävä Suomi, Elinvoimainen Suomi, Turvallinen oikeusvaltio Suomi ja Suomi on kokoaan suurempi maailmalla. Lisäksi SDP haluaa tietää puolueiden kantoja Kestävän talouden Suomesta, Luottamuksen ja tasa-arvoisten työmarkkinoiden Suomesta, Oikeudenmukaisesta ja yhdenvertaisesta Suomesta sekä Osaamisesta, sivistyksestä ja innovaatioista.

–  Kaikki nämä kysymykset ovat yhtä tärkeitä, Rinne painotti tiedotustilaisuudessa.

Täsmentävissä kysymyksissä kysytään yksityiskohtaisempia kantoja esimerkiksi siitä, ovatko puolueet sitoutuneet tavoitteeseen, jonka mukaan Suomi on hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä ja sen jälkeen nopeasti hiilinegatiivinen.

Vastauksissa esitettyjen kantojen pitää perustua puolueiden kirjallisiin ohjelmiin. Rinne on kertonut SDP:n peilaavan omia vastauksiaan muiden vastauksiin.

Viimeistään 3. toukokuuta aletaan Rinteen mukaan käydä toista tunnustelukierrosta, jossa kaikki puolueet ovat vielä mukana.

Hallituksen hän soisi olevan kasassa 27. toukokuuta mennessä. Päivämäärä ei ole kiveen hakattu, mutta Rinteen mukaan kesäkuun alussa uuden hallituksen olisi hyvä päästä aloittelemaan.

Tyytyväinen vastaanotto

Perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon mukaan hallitustunnustelijan kysymyksissä ei ollut suuria yllätyksiä.

–  Sekä EU-asiat ja ilmastopolitiikka ovat varmasti hyvin keskeisesti asialistalla myös seuraavalla hallituskaudella, Halla-aho sanoo STT:lle.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen luonnehtii Twitterissä "prosessin vaikuttavan asialliselta".

–  Onnistuessaan hallitus pystyssä noin kuukauden päästä. Keskusta tuskin on mukana. Vastaamme kuitenkin tunnustelijan kysymyksiin asianmukaisesti, Kaikkonen sanoi Twitterissä.

Kysymyspatteristo sai heti tuoreeltaan kiitosta muun muassa Nordean perhevapailla olevalta ekonomistilta Olli Kärkkäiseltä.

–  Tämähän oli varsin hyvä kysymyspatteristo. Etenkin kysymykset ilmastonmuutoksesta, perhevapaauudistuksesta, lapsiköyhyyden vähentämisestä, työllisyydestä, sotu-uudistuksesta ja komiteapohjaisesta lainvalmistelusta ilahduttivat, Kärkkäinen tviittasi.

Myös muun muassa vasemmistoliiton ja vihreiden riveissä kysymykset otettiin tyytyväisinä vastaan.

–  Rinteen kysymykset on nyt saatu. Heti ensimmäinen käsittelee ilmastonmuutosta ja puolueiden sitoutumista 1,5 asteen tavoitteeseen, hienoa! Joukossa myös tärkeitä kysymyksiä EU:sta, sivistyksestä, yhdenvertaisuudesta ja oikeusvaltion kehittämisestä, tviittasi vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson.

Vihreiden varapuheenjohtaja Maria Ohisalo näki kysymyksissä tärkeitä painotuksia muun muassa ympäristöstä, ilmastosta, koulutuksesta sekä köyhyyden ja eriarvoisuuden torjumisesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.