Rinne oikoo lihaveropuheita: SDP ei nostaisi lihan tai maidon arvonlisäveroa vaan alentaisi kasvisten veroa

SDP ei ole nostamassa lihan tai maidon arvonlisäveroa nykyisestä 14 prosentista, oikoo SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne lihaveropuheista syntyneitä väärinkäsityksiä STT:lle. SDP pudottaisi sen sijaan ilmastoystävällisempien kasvisten arvonlisäveroa, jotta ihmiset ostaisivat enemmän niitä.

–  Lasten tulevaisuuden kannalta on kuitenkin oikein todeta, että lihan tuotannossa Suomessakin on merkittävästi ilmastopäästöjä, ja meidän täytyy löytää keinoja, joilla niitä vähennetään. Mielestäni yhdessä tuottajien kanssa pitää lähteä miettimään sitä, miten yhtäältä vesistö- ja toisaalta ilmastokuormitusta voi vähentää.

Ilmastolle haitallisten arvonlisäverojen kiristäminen osuisi pienituloisiin, minkä Rinnekin myöntää. Hänen mukaansa puolueella ei vielä ole konkreettista esitystä, miten tämä kompensoitaisiin.

–  Ituja on siitä, että se tehtäisiin yleisturvamallin perusteella, jota luodaan sosiaaliturvamallin pohjaksi. Siinä otetaan huomioon, että myös verotus saattaa olla sosiaalisesti epäoikeudenmukaista, vaikka muuten perusteltua. Sosiaaliturvatuki toimii niin, että se kompensoi verotuksen epäoikeudenmukaisuuksia.

Suomi voi hyötyä ilmastonmuutoksesta

Rinne laskee Suomen tulevan taloudenkin kannalta paljon sen varaan, että ilmastonmuutos vaatii globaaleja ratkaisuja. Hänen mielestään on selvää, että Suomi voi osaamisellaan olla maa, joka hyötyy tästä tulevaisuudessa.

–  Esimerkiksi Lappeenrannan yliopistossa on rakennettu hiilidioksidikaapparia. Uskon, että meillä on iso mahdollisuus löytää vahvaa, kestävää kasvua, joka alkaa irrota raaka-ainepohjaisesta taloudesta. Voimme muuntaa oman talouden rakenteemme niin, että hyvinvointivaltio ei enää nojaakaan siihen, miten paljon kulutamme luonnonvaroja.

Rinteen mielestä kysymys on kunnianhimon tasosta ja siitä, että poliitikot uskaltavat puhua asioista niiden oikeilla nimillä.

–  Jos tähän ei nyt löydetä vastauksia, olemme todella hankalassa tilanteessa. Mielestäni on vastuutonta sanoa, että suomalaisten ei tarvitsisi tehdä omaa osaansa tässä. Olemme hyötyneet teollistumisesta ja teknologian kehittymisestä aika paljon ja käytämme tällä hetkellä luonnonvaroja enemmän kuin maapallo kestää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Pitkän uran naiskiekon parissa tehnyt Tuula Puputti yllättyi kutsusta Linnan juhliin – kutsun sai myös MM-kultaa voittaneen cheerleader-joukkueen kapteeni

Helsingin poliisi on ottanut kiinni ainakin viisi, yksi kiinniotetuista sateenkaarilipussa

"Aika vakuuttunut olen siitä, että kutsu Linnaan ei tullut Temptation Islandin vuoksi" – radiojuontaja Harri Moisio pelkäsi ensin kutsun olevan väärennös

Supersiistijä halusi pukeutua käveleväksi mopiksi – Saana Tyni herättää keskustelua siivousalan arvostuksesta

Pelkän peruskoulun varaan jääminen on vähentynyt, mutta ei ole harvinaista

Informaatiosodan asiantuntija: "Poliittisesti herkkien aiheiden tutkijat joutuvat miettimään, haluavatko he puhua asioista omilla nimillään" – myös Linnaan kutsutut päätoimittajat korostavat tiedon merkitystä

"Kaksi kertaa luin kirjeen ja mietin, onko tämä totta" – huoltajalegenda Gunnar Yliharju haluaa edustaa Linnan juhlissa koko ammattikuntaansa

Reserviläisliitto paheksuu Venäjän valheellisia tulkintoja talvisodan syttymisestä

Esperi Caren epäkohdat paljastaneen hoitajan ikimuistoinen vuosi huipentuu Linnan juhliin – Tarja Parkatti ei ole saanut ilmoituksen jälkeen töitä kotiseudultaan, mutta ei kadu

Päivällä sataa, mutta Linnan juhlien vieraat saanevat jonottaa kuivin kengin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.