Rinne oikoo lihaveropuheita: SDP ei nostaisi lihan tai maidon arvonlisäveroa vaan alentaisi kasvisten veroa

SDP ei ole nostamassa lihan tai maidon arvonlisäveroa nykyisestä 14 prosentista, oikoo SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne lihaveropuheista syntyneitä väärinkäsityksiä STT:lle. SDP pudottaisi sen sijaan ilmastoystävällisempien kasvisten arvonlisäveroa, jotta ihmiset ostaisivat enemmän niitä.

–  Lasten tulevaisuuden kannalta on kuitenkin oikein todeta, että lihan tuotannossa Suomessakin on merkittävästi ilmastopäästöjä, ja meidän täytyy löytää keinoja, joilla niitä vähennetään. Mielestäni yhdessä tuottajien kanssa pitää lähteä miettimään sitä, miten yhtäältä vesistö- ja toisaalta ilmastokuormitusta voi vähentää.

Ilmastolle haitallisten arvonlisäverojen kiristäminen osuisi pienituloisiin, minkä Rinnekin myöntää. Hänen mukaansa puolueella ei vielä ole konkreettista esitystä, miten tämä kompensoitaisiin.

–  Ituja on siitä, että se tehtäisiin yleisturvamallin perusteella, jota luodaan sosiaaliturvamallin pohjaksi. Siinä otetaan huomioon, että myös verotus saattaa olla sosiaalisesti epäoikeudenmukaista, vaikka muuten perusteltua. Sosiaaliturvatuki toimii niin, että se kompensoi verotuksen epäoikeudenmukaisuuksia.

Suomi voi hyötyä ilmastonmuutoksesta

Rinne laskee Suomen tulevan taloudenkin kannalta paljon sen varaan, että ilmastonmuutos vaatii globaaleja ratkaisuja. Hänen mielestään on selvää, että Suomi voi osaamisellaan olla maa, joka hyötyy tästä tulevaisuudessa.

–  Esimerkiksi Lappeenrannan yliopistossa on rakennettu hiilidioksidikaapparia. Uskon, että meillä on iso mahdollisuus löytää vahvaa, kestävää kasvua, joka alkaa irrota raaka-ainepohjaisesta taloudesta. Voimme muuntaa oman talouden rakenteemme niin, että hyvinvointivaltio ei enää nojaakaan siihen, miten paljon kulutamme luonnonvaroja.

Rinteen mielestä kysymys on kunnianhimon tasosta ja siitä, että poliitikot uskaltavat puhua asioista niiden oikeilla nimillä.

–  Jos tähän ei nyt löydetä vastauksia, olemme todella hankalassa tilanteessa. Mielestäni on vastuutonta sanoa, että suomalaisten ei tarvitsisi tehdä omaa osaansa tässä. Olemme hyötyneet teollistumisesta ja teknologian kehittymisestä aika paljon ja käytämme tällä hetkellä luonnonvaroja enemmän kuin maapallo kestää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Kotimaanmatkailun buumi täytti suosituimmat ranta- ja luontokohteet äärimmilleen – "Tällä erää menekkiä olisi päivittäin useammallekin luksussviitille"

Osa yrityksistä soittaa yhä taustamusiikkia luvatta – ravintolat ovat tunnollisimpia maksajia

Eteläiseen ja itäiseen Suomeen annettu rankkasade- sekä tuulivaroitukset

Jyväskylän senioritalo jälleen ilmiliekeissä – palo levinnyt toiseen rakennukseen

Jyväskylässä senioritalon tulipalo saatu hallintaan – palossa ei henkilövahinkoja

Iäkäs ihminen kuoli sairauskohtaukseen Alahärmän Powerparkin kartingradalla kesken ajon

Itäsuomalaiselle leirintäalueyrittäjälle syytteet nuorten kesätyöntekijöiden seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja ahdistelusta

Poliisihallitus löysi rahapelien ikärajavalvonnasta vakavia puutteita –  vain joka neljättä nuorta pyydettiin todistamaan ikänsä

Emeritusprofessori Haaviston rikosepäilystä: "Heittää joka tapauksessa varjon presidenttihaaveiden ylle"

Helsingin hovioikeus kovensi sarjahyväksikäyttäjän tuomiota – mies myi nuorille nuuskaa, jotta nämä suostuisivat seksuaalisiin puheisiin ja tekoihin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.