Rinne sai Islannissa tukea EU-rahojen ehdollistamiselle

Pääministeri Antti Rinne (sd.) kertoi saaneensa Islannin pohjoismaisessa pääministerikokouksessa tukea Suomen linjalle EU-rahojen ehdollistamisesta. Tämä ei koske Rinteen mukaan vain oikeusvaltioperiaatetta vaan myös unionin yhteisen ilmasto- ja maahanmuuttopolitiikan noudattamista.

EU:n nettomaksajista Reykjavikin kokoukseen osallistuivat Ruotsin ja Tanskan lisäksi vieraana ollut Saksa. Rinteen mukaan Suomella ja vuoden kuluttua EU-puheenjohtajana olevalla Saksalla on EU-rahojen ehdollistamisesta hyvin yhtenäinen näkemys.

–  Olen todella tyytyväinen, että saan EU-puheenjohtajana tukea EU:n nettomaksajilta tässä asiassa, Rinne sanoi pääministerikokouksen lehdistötilaisuudessa.

Rinne korosti myöhemmin STT:lle, ettei esimerkiksi oikeusvaltioperiaatteen korostaminen ole suunnattu mitään jäsenmaata vastaan vaan kyse on EU:n olemassaolon perustan turvaamisesta. Kritiikin kohteeksi joutuneet EU-maat tosin ovat esittäneet asian hyvin erilaisessa valossa.

–  Ihmettelen sitä, että Unkari ampuu omaan jalkaansa jatkuvasti. Ei tässä ole kysymys Unkarista vaan koko Euroopan oikeusvaltioperiaatteesta, Rinne kommentoi.

Norjan pääministeri: Venäjä yrittää tehdä vaikutuksen aseillaan pohjoisessa

Norjan pääministerin Erna Solbergin mukaan Venäjän harjoittelu ja muu sotilaallinen aktiivisuus pohjoisessa on tarkoitettu voimannäytöksi.

–  He yrittävät tehdä vaikutuksen sotilaallisilla kyvyillään. Minusta meidän pitäisi työskennellä jännityksen lieventämiseksi ja aseidenriisunnan puolesta, Solberg sanoi STT:lle Reykjavikissa.

Solbergin mukaan Venäjä on kuitenkin toiminut sääntöjen mukaan ja ilmoittanut harjoituksistaan, kuten Norjakin ilmoittaa omistaan tai Nato-harjoituksista. Se on pääministerin mukaan tärkeää, ettei kummallekaan osapuolelle synny väärinkäsityksiä.

Solberg tapasi presidentti Vladimir Putinin Pietarin arktisessa foorumissa viime keväänä, mutta Norjalla ei ole tällä hetkellä suunnitteilla Suomen tapaan valtiojohtajatason tapaamista Venäjän kanssa. Ulkoministeri Sergei Lavrov on kuitenkin tulossa Norjaan syksyllä juhlistamaan maan pohjoisosan vapauttamista natsimiehityksestä 75 vuotta sitten.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.