Rinne turvaisi jakelun jakamalla Postin kahtia

Suurimman oppositiopuolueen SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ehdottaa valtion omistaman Posti Group Oyj:n jakamista kahtia: julkisen palvelun yhtiöön ja markkinaehtoisesti toimivaan.

Uusi julkisen palvelun yhtiö turvaisi Rinteen mukaan postin jakelupalvelut koko maassa ja printtimedian aseman. Hän haluaa tähän valtioenemmistöiseen yhtiöön mukaan myös lehtitaloja.

– Siihen voisi liittyä sanomalehtitalojen lisäksi myös muuta printtimediaa, aikakauslehdet ja muut vastaavat voisivat olla kiinnostuneita tulemaan mukaan, arvioi Rinne Savon Sanomien haastattelussa keskiviikkona Kuopiossa.

– Julkisen palvelun velvoitetta tuettaisiin verorahoilla. Toivottavasti printtimedia olisi valmis käyttämään osan omasta tuloksestaan pääomittaakseen ja tukeakseen yhtiötä, Rinne sanoo.

– Sanomalehtien edunvalvontajärjestö voisi olla yhteydessä valtiovaltaan ja esittää tätä, jos se tuntuu järkevältä. SDP:stä tulee varmasti tukea sille, että julkisen palvelun velvoite turvataan ja tuetaan yhteiskunnallisesti tärkeää printtimediaa.

– Posti on keskeinen tekijä sille, että printtimedia voi toimia. Sen sisältö väljähtyy, jos sanomalehti ei tule niin ajoissa, että siinä on myös uutisia, hän perustelee.

Posti Groupin toimialana on postitoiminta, logistiikka ja taloushallinnon palvelut. Sen tytäryhtiöllä, Posti Oy:llä, on Suomessa yleispalveluvelvoite, joka sisältää muun muassa kaikissa Suomen kunnissa maanantaista perjantaihin toimivat kirje- ja pakettipalvelut.

Posti aikoo vähentää postin jakamista tiistaisin. Tiistaisin ei yleensä jaettaisi aikakauslehtiä, mainoksia, kirjeitä tai ilmaislehtiä. Maanantaina postitetut kirjeet jaettaisiin keskiviikkona. Posti viivästytti keväällä jakeluaan niin, että päivän posti on perillä viimeistään kello 18.

– Voisi olla järkevää irrottaa julkisen palvelun velvoite nykyisestä Postissa. Silloin voidaan huolehtia siitä, että vähintään viisipäiväinen jakelu viikossa toteutuu, Rinne sanoo.

– Postilla on nyt paljon muutakin liiketoimintaa, kirjanpidosta lähtien. Se puoli voisi jäädä selviytymään markkinaehtoisesti, hän toteaa.

Viestinnän Keskusliiton hallituksen puheenjohtaja Vesa-Pekka Kangaskorpi pitää Rinteen ehdotusta mielenkiintoisena avauksena.

– On myönteistä, että tällaisia avauksia tulee johtavilta poliitikoilta. Tämä on selvitettävä asia, arvioi Kangaskorpi, joka on myös konserni Keskisuomalainen Oyj:n konsernijohtaja.

– Pitäisi tietää tarkemmin, mitä ehdotuksen toteuttaminen käytännössä tarkoittaisi ja mitkä olisivat sen kustannukset. Monilla lehtitaloillahan on omat jakeluyhtiönsä, osa hoitaa jakelunsa yhdessä Postin kanssa ja osan jakelun hoitaa Posti kokonaan. Avainasemassa ovat isot lehtitalot, muun muassa Sanoma, hän selvittää.

– Oli malli mikä tahansa, tärkeää on, että ei tule päällekkäisiä organisaatioita, jotka kilpailevat toistensa kanssa.

Savon Sanomat kuuluu konserni Keskisuomalaiseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.