Rinne tyrmäsi opposition budjettivaihtoehdot

Valtiovarainministeri Antti Rinne (sd.) nuhteli oppositiopuolueita huolellisuuden ja realismin puutteesta, kun eduskunta keskusteli vaihtoehtobudjeteista keskiviikkona.

- Tulopuolelle oli kehitelty vaihtoehdoissa melko mielivaltaisesti lukuja, Rinne sanoi.

Reipasta velkaelvytystä ajava vasemmistoliitto ylittäisi Rinteen mukaan budjettikehykset reippaasti.

Perussuomalaisten ehdotuksessa vilkkaimman keskustelun nosti ehdotus kehitysapurahojen puolittamisesta ja keräämisestä osin kansalaisten lahjoituksilla. Puheenjohtaja Timo Soinilta tivattiin, miten hän edustaisi Suomea ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajana tällaisen jälkeen.

- Edustaja Soini, teidän omia sanojanne lainaten: miten te kehtaatte, ja kyllähän te kehtaatte. Suomen ulkopolitiikan yksi keskeinen osa on myös vastuu kehitysyhteistyöstä, moitti SDP:n ryhmänjohtaja Jouni Backman.

Soini vastasi huomauttamalla, ettei hallituskaan ole budjeteissaan noudattanut julkilausuttua tavoitetta kehitysavun nostamisesta 0,7 prosenttiin bruttokansantuotteesta.

- Suomen osuus ei ole lähelläkään sitä, niin kuka tässä hurskastelee, Soini kysyi.

Keskustaa piikiteltiin hallituksen riveistä sanomalla, ettei vaihtoehtobudjetista löydy reippaita satsauksia puolueen vahvasti esillä pitämään koulutukseen.

- Nyt me olemme joutuneet leikkaamaan koulutuksesta aika paljon. Mutta teillä on tässä ensi vuoden vaihtoehtoinen budjetti, ja siellä ei ole esitetty mitään niiden leikkausten palautusta, ei mitään koulutuksen vahvistamista, ei mitään, hämmästeli sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Raija Vahasalo (kok.)

Keskustassa taas ihmeteltiin opposition vastuuttamista tilanteen korjaamisesta.

- Olette kolme vuotta ajaneet alas koulutusta kaikilla sen asteilla. Nyt te kysytte meiltä siihen apua, päivitteli kansanedustaja Tuomo Puumala.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.