Risikko: Kirjelmä puhemiesneuvostolle hyvin poikkeuksellinen – "Yleensä valiokunnat selvittävät tällaiset asiat itse"

Eduskunnan puhemiesneuvosto käsittelee sosiaali- ja terveysvaliokunnan työskentelytapoja ja puheenjohtajaa moittinutta kirjelmää kokouksessaan syyskuun 4. päivä, kertoo puhemies Paula Risikko (kok.).

Risikko arvioi, että silloin käytävässä keskustelussa kuullaan myös sote-valiokunnan edustajia. Tällaista kirjelmää puhemiesneuvostolle Risikko pitää hyvin poikkeuksellisena.

– Kysyin asiasta eduskunnan pääsihteeriltä, mutta hänkään ei muistanut, että tällaista olisi koskaan tehty. Yleensä valiokunnat selvittävät tällaiset asiat itse. Nyt kun tällainen on sitten tullut pöydälle, käymme sen vaatiman keskustelun, mutta sen johtopäätöksistä en pysty sanomaan mitään, Risikko kertoo STT:lle.

Viime perjantaina sote-valiokunnan keskustalaisedustajat ja sinisten Vesa-Matti Saarakkala jättivät puhemiesneuvostolle kirjelmän, jossa he moittivat puheenjohtaja Krista Kiurua (sd.) valiokunnan työn hidastamisesta.

 

Keskustelua, ei pakkokeinoja

 

Järisyttäviä seurauksia kirjelmästä ja sen käsittelystä Risikko ei näe.

– Tässä pitää muistaa puhemiesneuvoston rooli: valiokunnat ovat autonomisia, eikä puhemiesneuvosto voi vaikuttaa valiokuntien toiminnan sisältöön tai aikatauluun. Eduskuntaryhmät itse päättävät, ketkä heitä edustavat missäkin valiokunnassa, Risikko kertoo.

Eduskunnan kesätauko tuli Risikon mielestä hyvään aikaan sote-valiokunnan kannalta.

– Valiokunnan työskentelystä keskustelemisesta on varmasti apua, mutta suhteellisen pitkään eduskunnassa olleena sanon, että tämä taukokin auttaa.

 

Hitaasti on parempi kuin huonosti

 

Syksystä on näillä näkymin kiireinen niin eduskunnassa kuin yksittäisissä valiokunnissakin, mutta Risikko arvioi, että laadukas lainvalmistelu on nopeutta tärkeämpää.

– On tärkeää ottaa tarvittava aika mietinnön valmisteluun. Nyt sote-valiokunta tekee mietintöluonnosta, joka menee perustuslakivaliokuntaan. Luonnoksen pitää olla riittävän perusteellinen, että sen ei tarvitse enää tulla bumerangina uudestaan valmisteltavaksi sote-valiokuntaan, Risikko sanoo.

– Kun kävimme puhemiesneuvostossa tätä keväällä läpi joka viikko, tuli nopeasti ilmi se totuus, että joka ikisessä vaiheessa menee aikaa. Tärkeää on, että sote-valiokunnan työssä liike ei pysähdy. Jotta maakunnat pystyvät aloittamaan vuonna 2021, uudistuksen pitää edetä tämän syksyn aikana.

Uusimmat

Kotimaa

Paikallispolitiikan kultapoika ja keskustasäätiöiden vakiokasvo

Perttu Nousiainen Viron tv:ssä: Ihmiset tekevät myös virhearviointeja"

Suomi aloittaa puheenjohtajuuden Euroopan yhteistyöjärjestössä – esillä kysymys Venäjän jäsenyydestä järjestössä

Hyväntekijän viittaa kantanut lelusalakuljettaja on tänään tuomiolla muun muassa talousrikoksista

Lähes neljän vuoden takaisesta Tesoman henkirikoksesta annetaan tänään tuomio – epäilty ilmoittautui poliisille keväällä

Kittilä-käräjillä kuullaan irtisanotun kunnanjohtajan miestä ja hissiyhtiön hallituksen ex-puheenjohtajaa

Helsingin Sanomat alkaa julkaista ilmaisjakelulehtiä pääkaupunkiseudulla – Keskisuomalaisen Kangaskorpi: "Toivotamme kilpailijan tervetulleeksi"

Vapaavuori väläyttää Helsingin irtautumista Kuntaliitosta – pitää mahdollisena suurten kaupunkien yhteistyötä

Puolustusvoimien historian korkea-arvoisin naisupseeri Inka Niskanen Karjalan lennostoon hävittäjälaivueen komentajaksi

Poliisi epäilee, että 13 vuotta sitten kadonneen miehen ruumis piilotettiin autiotalon maakellariin – syyttäjän mukaan mies kuristettiin henkilöautossa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.