Risikko: Sote-äänestyksiä ei ehditä pitää ennen eduskunnan kesätaukoa

Eduskunnan puhemies Paula Risikko (kok.) pitää varmana, että sote-äänestyksiä ei ehditä järjestää ennen eduskunnan kesätaukoa. Soten käsittelyssä on vielä niin monta vaihetta, että keskeisistä laeista ehditään Risikon mukaan äänestää aikaisintaan elo-syyskuussa.

Jo elokuun puolella äänestäminen vaatisi eduskunnan syysistuntokauden aikaistamista, mihin on Risikon mukaan pieni mahdollisuus.

– Se ratkeaa vasta työtä tehdessä. Olimme varautuneet, että eduskunta olisi koolla vielä heinäkuun ensimmäisen viikon, mutta ei se kyllä siihen ehdi, Risikko sanoi STT:lle kokoomuksen puoluekokouksessa Turussa.

Risikon mukaan sote-lakeja käsittelevät valiokunnat päättävät itsenäisesti, jatkavatko ne kokouksiaan kesän yli. Muu eduskunta saattaa lähteä kesälomille jo kesä-heinäkuun vaihteessa.

Soten etenemiseen saadaan todennäköisesti lisätietoa ensi viikolla, kun hallitus toimittaa vastineensa perustuslakivaliokunnan antamiin moitteisiin. Tämän jälkeen edessä on vielä monta vaihetta.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta laatii mietintöluonnoksen ja lähettää sen perustuslakivaliokunnan arvioitavaksi. Sen jälkeen sote-valiokunta laatii mietinnön, josta eduskunta äänestää. Jos kaikki menee suunnitellusti eteenpäin, tarvitaan vielä presidentin esittely.

Sote-äänestysten aikataulu vaikuttaa mahdollisten maakuntavaalien ajankohtaan. Oikeuskanslerinviraston mukaan sote- ja maakuntauudistus pitää hyväksyä puoli vuotta ennen kuin maakuntavaalit voidaan pitää.

– En ota siihen kantaa, se on oikeusoppineiden katsottava, Risikko sanoi.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kommentoi Risikon aikatauluarviota lyhyesti toteamalla, että eduskunta käyttää sen ajan, jota se katsoo tarvitsevansa.

Nato-maininta sulatti kokoomusväen sydämet

Orpo haluaa keventää keskituloisten verotusta

Orpolle satoi suitsutusta: Näkijä, tekijä ja iso arvojohtaja