Riskiarviot 5g:stä julki: Suomen mukaan valtiolliset toimijat erittäin suuri riski

Valtiollisen toimijan häirintä on Suomen arvion mukaan erittäin suuri riski viestintäverkoille, selviää EU-komissiolle toimitetusta 5g:n riskiarviosta.

Suomen mukaan on olemassa erittäin suuri riski, että valtio tai valtiollinen toimija hakkeroituu tai häiritsee viestintäverkkojen toimintaa. Raportissa selvästi pienemmäksi riskiksi on arvioitu esimerkiksi se, että yksittäinen hakkeri rikkoisi viestinnän suojan.

EU-komissio julkaisi tänään yhteenvedon kansallisista 5g-verkkojen riskiarvioista. Verkkojen turvallisuus on noussut keskusteluun varsinkin kiinalaisen Huawein takia, koska amerikkalaiset epäilevät yhtiön vuotavan tietoa Kiinalle. Huaweita ei odotetusti mainita komission tai Suomenkaan raportissa erityisenä riskiyhtiönä.

Suomen suhtautuminen kiinalaisyhtiöön on neutraali, sanoo ylijohtaja Laura Vilkkonen liikenne- ja viestintäministeriöstä.

–  Yksittäisen valtion tai yrityksen nimeäminen ei kuulu meidän oikeusvaltioperinteeseemme. Tietoturvarikkomuksia on löydetty ihan luotettaviltakin toimijoilta, Vilkkonen sanoo STT:lle.

Valtiollisen toimijan aiheuttama riski on arvioitu hänen mukaansa Suomen raportissa korkeaksi yleisen kansainväliseen keskustelun takia.

–  Riski 5g:ssä on vähintään samanlainen kuin muissakin viestintäverkoissa. Samalla tavalla olemme suhtautuneet varauksellisesti kaikkiin laitetoimittajiin ja ilmansuuntiin koko historian ajan.

Myös sitä pidetään korkeana riskinä, että pahantekijä soluttautuu yritykseen tai alihankkijan palkkalistoille. Sen takia myös esimerkiksi siivoojille tehdään Vilkkosen mukaan turvallisuusselvityksiä.

Riskiarvion tekemiseen ovat osallistuneet Suomessa eri ministeriöiden lisäksi myös poliisi ja suojelupoliisi.

Riskit hallittavissa

Maailman suurimpia verkkolaitevalmistajia ovat Huawein ohella Ericsson ja Nokia sekä pienempiä esimerkiksi ZTE ja Samsung.

5g on edeltäjiään monimutkaisempi ja perustuu fyysisen infrastruktuurin ohella voimakkaammin ohjelmistoihin. Samalla verkkoa ylläpitävien toimijoiden määrä kasvaa.

–  Tänä päivänä oikeastaan kaikki tapahtuu teleyrityksissä, jotka reitittävät liikennettä. Jatkossa toimintaa voivat tehdä itsenäisesti uudentyyppiset toimijat eli muutkin kuin teleyritykset, Vilkkonen selvittää.

Hänen mukaansa 5g-verkon käyttöönotto on silti selvästi suurempi mahdollisuus kuin riski. Riskit pitää vain huomioida.

–  Kriittisen infrastruktuurin turvallisuudesta pitää pysyä jatkuvasti valppaana. Tuudittautuminen ajatukseen, että paha tulee vain yhdestä lähteestä, ei missään tapauksessa riitä.

EU-komission raportin mukaan valtiolliset toimijat koetaan vakavaksi riskiksi myös muissa EU-maissa. Tämä johtuu siitä, että niillä voi olla halua ja ennen kaikkea kykyä toteuttaa korkeaa osaamista vaativia hyökkäyksiä.

Tärkeä haavoittuvuus aiheutuu komission mukaan myös siitä, jos verkon toimivuus riippuu yhdestä toimijasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Lääketieteellinen tutkimus yhä kalliimpaa mutta valtion rahoitus on vain laskenut 2000-luvulla – "Katastrofi" ja "surkuhupaisaa", sanovat HUSin ja KYSin tutkimusjohtajat

Helleraja saattaa rikkoutua, kun viikonlopun sateinen sää muuttuu tavallista lämpimämmäksi – osa järvistä poikkeuksellisen lämpimiä

Kulmunin jatko puheenjohtajana jakaa mielipiteet – Sipilää kaivataan ministeriksi

Keskustan valtiovarainministeriehdokkaan valinta siirtyy huomiselta

Aikoinaan tutkinta tyssäsi, mutta nyt vihjeitä lammessa olevasta ruumiista on tullut – poliisi on jatkanut 14 vuotta sitten kadonneen miehen etsintää

Kulmuni tavoittelee syksyllä jatkokautta puoluejohdossa

Miksi Aarniota syytetään Vuosaaren vuoden 2003 palkkamurhasta? – Professori: Vastuu vertautuu opettajaan, jonka uintiretkellä hukkuu lapsi

Lintilä valtiovarainministerin valinnasta: "Eihän noista paikoista kieltäydytä"

Suomessa ei tänäänkään yhtään uutta koronaan liittyvää kuolemaa – uusia tartuntoja vahvistettiin 23

Poliisi pysäytti kilvettömän auton – kannabista käyttänyt nuori mies kärysi 40:ttä kertaa ratista ilman ajo-oikeutta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.