Rivitalon polttamisesta neljä vuotta vankeutta - nuorelle miehelle iso korvausvastuu

Pohjois-Savon käräjäoikeus tuomitsi nilsiäläisen Jarno Vartiaisen, 21, neljäksi vuodeksi vankeuteen törkeästä tuhotyöstä. Miehellä ei ole aiempaa rikosrekisteriä.

Teon vakavuuden takia oikeus määräsi kuitenkin pitämään hänet vangittuna ja passitti Kuopion vankilaan.

Oikeuden mukaan Vartiainen poltti yhdeksän asunnon rivitalon Nilsiän Jenunraitilla viime joulukuussa.

Vartiainen määrättiin maksamaan rivitalokiinteistön vakuutusyhtiölle 100 000 euroa tähän mennessä maksettuja korvauksia kiinteistöstä.

Lisäksi hänet määrättiin maksamaan lähes 120 000 euroa asukkaille aiheutuneita vahinkoja.

Vartiainen tunnusti poliisille kuulusteluissa viime huhtikuussa, että oli sytyttänyt tulipalon. Myös oikeudessa hän myönsi sytyttäneensä palon, mutta kiisti teon olleen törkeä.

Oikeuden mukaan Vartiainen oli sytyttänyt tulipalon maanantaina aamuyöllä aikaan, jolloin ihmiset ovat yleisesti nukkumassa, joten hänen oli tullut ymmärtää, että ihmisten pelastautuminen palosta oli jäänyt paljolti ulkopuolisten ja sattumanvaraisuuden käsiin.

Tapauksessa oli onnea mukana ja kaikki asunnoissa olleet asukkaat pääsivät ajoissa ulos eikä kukaan kuollut savuun.

Vartiainen sytytti tuleen tuttunsa asunnossa, jossa ei ollut kukaan kotona. Hän sytytti palon kolmesta eri kohdasta ja kertoi sen olleen vain hetken mielijohde.

Oikeus tuomitsi Vartiaisen kaverit pelastustoimen laiminlyönnistä, koska nämä eivät hälyttäneet paikalle apua eivätkä yrittäneet auttaa asukkaita.

28-vuotias mies tuomittiin kahdeksi kuukaudeksi vankeuteen asian vuoksi. 24-vuotias mies tuomittiin kolmeksi kuukaudeksi vankeuteen, joka muutettiin kuitenkin 86 tunniksi yhdyskuntapalvelua.

Kolmas kaveri, 22-vuotias mies, tuomittiin kolmeksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen.

Miehet olivat Vartiaisen kyydissä samassa porukassa, kun hän pysähtyi autolla Jenunraitin lähelle ja meni sytyttämään asunnon tupakansytyttimellä.

Hän palasi autolle ja porukka pysähtyi Syvärintien risteykseen katsomaan, kun rivitalosta alkoi nousta savua.

22-vuotias mies totesi tuossa yhteydessä porukalle, että Vartiainen pilaa elämänsä, jos oli sytyttänyt palon.

Oikeus hylkäsi syyttäjän vaatimat syytteet törkeän rikoksen ilmoittamatta jättämisestä. Oikeuden mukaan Vartiaisen kaveriporukka oli kuullut tämän puheet tulipalon sytyttämisestä, mutta he eivät olleet ennalta osanneet ottaa niitä vakavasti, vaan olivat pitäneet puheita humalaisen höpinöinä.

Oikeuden mukaan kaverit eivät siksi osanneet estää Vartiaista tuhoamasta taloa. Sen sijaan heidän olisi kuitenkin tullut palon jo sytyttyä ryhtyä itse pelastustoimiin tai soittaa edes hätänumeroon avun saamiseksi.

Rajuja lyöntejä pulloilla – mieheltä lyötiin leuka kappaleiksi

Sytyttäjän kavereille harvinaiset syytteet - jättivät törkeän rikoksen ilmoittamatta

Nuorta miestä syytetään törkeästä tuhotyöstä - uhkana miljoonalasku tulipalosta