Rivitalon täysin tuhonnut palo alkoi grillihiilistä

Varpaisjärvellä 12-huoneistoisen rivitalon tuhonnut tulipalo sai alkunsa todennäköisesti vanhoista grillihiilten kekäleistä. Grillihiilten jäännösten luultiin olevan jo kokonaan sammuneita, mutta ne olivat ilmeisesti jääneet vielä kytemään.

Iso rivitalo vaurioitui täysin Varpaisjärven taajamassa Metsämiehentiellä juhannusviikolla. Rakennus purettiin heinäkuussa ja tilalle jouduttiin rakentamaan uusi asuintalo.

Palo tuhosi ison osan asukkaiden irtaimistosta ja vaurioitti yhtä pihalla ollutta autoa.

Poliisin mukaan paloon ei epäillä liittyvän rikosta, vaan sen syttyminen oli täysi vahinko.

Hiilet voivat kyteä useita päiviä

Rivitalon takapihalla oli grillattu edellisenä päivänä. Asukas oli luullut hiilten jo jäähtyneen ja oli kokeillut jäänteitä myös kädellä. Hän laittoi vanhat hiilet jätepussiin ja jätti pussin asuntonsa takaseinustalle.

Poliisin mukaan palon syystä ei ole täyttä varmuutta, mutta palo alkoi seinustalla olleen jätepussin luota. Aika ja paikka täsmäisivät siihen, että palo alkoi grillihiilistä, sillä kohdalla ei tiedetä olleen muutakaan palon syttymisen syytä.

Vaikka grillihiilten pinta on haalea ja harmaa, niiden sisällä voi kyteä jopa satojen asteiden hiillos useita päiviä. Tämä tiedetään, sillä vastaavasta tilanteesta on ennenkin aiheutunut tulipaloja.

Varpaisjärven talon palopäivänä oli myös puuskainen tuuli, jonka epäillään löyhytelleen happea kekäleisiin niin, että ne olivat voineet sytyttää pussin ja sen ympärillä olleen muun palokelpoisen materiaalin tuleen.

Palo levisi siltä kohdalta talon ulkoseinää pitkin ullakolle ja edelleen koko talon leveydelle.

Yläpohjaa ei ollut osastoitu

Talon katto oli viisto eli se oli takana matalammalla kuin talon etupuolella. Sekin vaikutti asiaan, että palo levisi nopeasti talon takaseinältä myös talon koko etuosan leveydelle.

Noin 600 neliön rivitalon yläpohjaa ei ollut osastoitu palokatkoilla niin kuin uusien talojen ullakot tai yläpohjat on jaettu osiin.

Talon kiinteistövakuutus korvasi rakennuksen uusimisen.

Asukkaista vain osalla oli kotivakuutus, joka korvasi heidän irtaimistoaan. SPR ja seurakunta järjestivät keräyksen asukkaiden auttamiseksi, jotta kaikki saivat välttämättömyystarvikkeita.

Varpaisjärven palossa kotinsa menettänyt: "Ei tämän takia tarvitse stressikokouksia pitää"

Varpaisjärven tulipalo sai auttajat liikkeelle – "Kymmeniä yhteydenottoja"

Varpaisjärven tulipaloa sammutetaan aamuun asti