Roaming-maksut poistuvat EU:ssa - viimeinenkin kiista saatiin sovittua

EU-instituutiot ovat päässeet sopuun roamingin eli verkkovierailumaksujen poistamisesta EU:n sisällä. Viimeinenkin kiista sovittiin keskiviikon vastaisena yönä, kun yhteisymmärrys löydettiin teleoperaattorien toisilleen maksamista tukkuhinnoista.

Sopu tarkoittaa mitä todennäköisimmin sitä, että verkkovierailumaksut poistuvat kesäkuun puolivälissä kuten on jo aiemmin luvattu.

EU-maat ovat sopineet, että kesäkuun puolivälistä lähtien teleoperaattorit eivät saa enää periä asiakkailtaan lisämaksua puheluista tai mobiilidatasta toisessa EU-maassa.

Matkailijoiden riemuitsema uudistus sai eri maiden teleoperaattorit vaatimaan selkeämpiä pelisääntöjä siitä, kuinka paljon operaattorit voivat laskuttaa toisiltaan asiakkaidensa verkkovierailuista. Varsinkin Etelä-Euroopassa on pelätty kustannusten nousevan huimiksi, jos paljon nettiä käyttävät pohjoismaalaiset saavat surfata kännyköillään netissä kuten kotonaan. Neuvotteluissa Etelä-Euroopan maat ajoivatkin pohjoista korkeampia datan tukkuhintoja.

EU:n neuvottelupöydässä päädyttiin lopulta kompromissiin, jossa hinta laskee porrastetusti päätyen vuoden 2022 alussa 2,5 euroon gigabitiltä. Viimekädessä on kiinni teleoperaattoreista, siirtävätkö ne kasvavat kustannuksensa hintoihin.

Aivan loputtomia määriä ei nettiä vastaisuudessakaan voi käyttää. Vielä epäselvää kuitenkin on, miten kohtuukäyttö käytännössä määritellään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.