Robotti auttaa kotihoidon asiakasta ottamaan lääkkeensä ajallaan

Suomessa terveydenhuoltoalalla robotteja käytetään lähinnä terapiatehtävissä, fysioterapiassa, kuljetuksessa, leikkaussaleissa ja lääkkeenjaossa.

Salossa toimiva Evondos on tuonut markkinoille lääkeannostelurobotin. Se pitää muistuttelullaan huolen siitä, että lääkkeitä otetaan oikea määrä ja oikeaan aikaan.

– Teknologia pystyy hoitamaan lääkkeiden antamisen kaltaisia toistuvia tehtäviä ihmistä tehokkaammin, luotettavammin ja oikea-aikaisemmin, Evondosin palvelutuotannosta vastaava johtaja Mika Apell sanoo.

Lääkeannostelurobotteja on käytössä sairaaloissa sekä ihmisillä kodeissaan. Pohjoismaissa robotteja on noin 2 000 ikäihmisen kodissa.

Lääkeannostelurobotin idean isä Mika Apell korostaa, että terveysteknologiatuotteissa eettisyys ja vastuullisuus eivät rajoitu pelkästään suunnitteluun, vaan niiden täytyy jatkua tuotteen koko elinkaaren ajan.

Kun robotti ottaa haltuun suorittavan työn, riskinä on, että ikäihminen menettää sen vähänkin ihmiskontaktin, jonka on saanut kotihoitajan vieraillessa. Ihmiskontaktin vähenemisen riskiä pohdittiin lääkeannostelurobotin suunnittelutyössä paljon.

Tästä syystä robottiin kehitettiin viestintätoiminto, jonka avulla kotihoidon ammattilainen, omaiset ja robotin käyttäjä pystyvät pitämään yhteyttä.

Useimmilla kotihoidon asiakkailla hoitoon liittyy paljon muutakin kuin lääkkeiden antaminen. Evondosissa uskotaan, että tulevaisuudessa Suomessakin on mahdollista halutessaan saada apua roboteista lähes kaikkeen, myös keskusteluun.

– Joku arvostaa itsenäisyyttä vaikkakin koneiden tai robottien avulla ja toinen arvostaa itseensä kohdistuvaa inhimillistä huolenpitoa, Apell sanoo.

Seurustelurobotit ovat Apellin mukaan kiehtova mahdollisuus.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.