Robotti auttaa kotihoidon asiakasta ottamaan lääkkeensä ajallaan

Suomessa terveydenhuoltoalalla robotteja käytetään lähinnä terapiatehtävissä, fysioterapiassa, kuljetuksessa, leikkaussaleissa ja lääkkeenjaossa.

Salossa toimiva Evondos on tuonut markkinoille lääkeannostelurobotin. Se pitää muistuttelullaan huolen siitä, että lääkkeitä otetaan oikea määrä ja oikeaan aikaan.

– Teknologia pystyy hoitamaan lääkkeiden antamisen kaltaisia toistuvia tehtäviä ihmistä tehokkaammin, luotettavammin ja oikea-aikaisemmin, Evondosin palvelutuotannosta vastaava johtaja Mika Apell sanoo.

Lääkeannostelurobotteja on käytössä sairaaloissa sekä ihmisillä kodeissaan. Pohjoismaissa robotteja on noin 2 000 ikäihmisen kodissa.

Lääkeannostelurobotin idean isä Mika Apell korostaa, että terveysteknologiatuotteissa eettisyys ja vastuullisuus eivät rajoitu pelkästään suunnitteluun, vaan niiden täytyy jatkua tuotteen koko elinkaaren ajan.

Kun robotti ottaa haltuun suorittavan työn, riskinä on, että ikäihminen menettää sen vähänkin ihmiskontaktin, jonka on saanut kotihoitajan vieraillessa. Ihmiskontaktin vähenemisen riskiä pohdittiin lääkeannostelurobotin suunnittelutyössä paljon.

Tästä syystä robottiin kehitettiin viestintätoiminto, jonka avulla kotihoidon ammattilainen, omaiset ja robotin käyttäjä pystyvät pitämään yhteyttä.

Useimmilla kotihoidon asiakkailla hoitoon liittyy paljon muutakin kuin lääkkeiden antaminen. Evondosissa uskotaan, että tulevaisuudessa Suomessakin on mahdollista halutessaan saada apua roboteista lähes kaikkeen, myös keskusteluun.

– Joku arvostaa itsenäisyyttä vaikkakin koneiden tai robottien avulla ja toinen arvostaa itseensä kohdistuvaa inhimillistä huolenpitoa, Apell sanoo.

Seurustelurobotit ovat Apellin mukaan kiehtova mahdollisuus.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Nainen hukkui Saimaan Yöveteen, mökkirannasta uimaan lähteneellä surullinen kohtalo Somerolla

Pienkone putosi nousun yhteydessä Imatran lentokentällä – kuusi ihmistä viety sairaalaan

Kilpavene ja huvivene törmäsivät Hangon edustalla – turmassa vakavasti loukkaantunut kuoli saamiinsa vammoihin, toinen loukkaantunut on sairaalahoidossa

Suomessa todettu 14 uutta koronavirustartuntaa

Oppivelvollisuusiän noston kustannuksia epäillään, Etlan tutkija tukee silti esitystä – "Kustannukset menetetyistä työntekijöistä tulevat paljon kalliimmaksi"

Lauantaina helle hellii etenkin maan länsiosaa, myös Pohjois-Savossa voi odottaa hellelukemia

Metelöivätkö naapurit tahallaan, vainoavatko sukulaiset vanhojen riitojen takia? Ikäihmisten elämää rajoittavan epäluulon syitä kannattaa selvittää

Suomi on maailman ykkönen kuminan tuotannossa – Miksi suomalaiset ovat onnistuneet paremmin kuin ruotsalaiset?

Osteoporoosi tunnistetaan Suomessa edelleen huonosti – luukatoon liittyviä luunmurtumia todetaan Suomessa vuosittain noin 30  000–40  000

Uutisvuoksi: Ex-ministeri Kimmo Tiilikainen hakee Ruokolahden kunnanjohtajaksi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.